Pamiętacie jeszcze taki posiłek jak podwieczorek? Kultywowany przez Brytyjczyków w formie popołudniowej herbatki, jest u nas niedoceniany i pomijany. Zupełnie niesłusznie, bo może być naprawdę świetną okazją do spędzenia czasu w gronie znajomych oraz wyzwaniem dla naszej kreatywności. Jak powinien wyglądać idealny podwieczorek? Oto 5 rad, które wam pomogą.
1. Korzystaj z przepisów
Dbałość o szczegóły i dokładność są w tym przypadku kluczowe, zwłaszcza jeśli przygotowujesz ciasto, a nie jesteś kulinarny orłem. Ważne są proporcje, składniki, czas pieczenia. Użyj sprawdzonego przepisu albo wypróbowanego przez znajomych. Dzięki temu unikniesz gastronomicznej wpadki.
2. Użyj cukru
Podwieczorek ma być słodki! Ciastka, ciasta, cukierki, babeczki, kandyzowane owoce... Nie należy oczywiście przesadzać z ilością, w końcu ma być to miła przerwa relaksu między obiadem a kolacją, a nie popołudniowe obżarstwo. Cukier można wykorzystać w naprawdę różnych formach, także do ozdobienia wypieków. Dzięki barwnikom spożywczym takie dekoracje będą niezwykle efektowne.
3. Przygotuj stół
Nakrycie i odpowiednio dobrane ozdoby są równie ważne jak to, co podasz gościom. Pięknie zaaranżowany stół wzmaga apetyt. Jeśli chcesz zrobić mocne wrażenie, a brak ci zdolności manualnych, zapisz się wcześniej na zajęcia artystyczne lub kurs. Przekonasz się, że nie potrzeba wiele zachodu, żeby stworzyć coś gustownego i z klasą.
5. Zainspiruj się
Inspiracją może być naprawdę wszystko, wyobraźnia ma tutaj doskonałe pole do popisu. Czasem najmniej oczywiste rzeczy, okazują się strzałem w dziesiątkę. Warto także śledzić kulinarne trendy, które często podpowiadają kierunki.
EM