Mercedes przygotował limitowaną do zaledwie 30 egzemplarzy edycję Klasy E. Wersja Chablis wyposażona jest w trzylitrowy silnik wysokoprężny o mocy 224 KM.
Tajemnicą smaku wina Chablis jest połączenie winogron szczepu Chardonnay z zimnym terroir wapiennych iłów północno-wschodniej Francji. W produkcji Klasy E Chablis klimat i gleba również mają niemałe znaczenie. Elementy skórzane wnętrza Klasy E wyrabiane są wyłącznie z wysokogatunkowych skór, pochodzących z hodowli w południowych Niemczech, gdzie ograniczony wpływ czynników naturalnych, takich jak ukąszenia owadów czy skaleczenia zwierząt, pozwala na uzyskanie skóry o niepowtarzalnej jakości i fakturze.
Choć proces produkcji Klasy E Chablis nie wymaga dębowych beczek, to drewno ma ogromny wpływ na ostateczny wygląd wnętrza samochodu. Elementy ozdobne wykonano z klonu. Starannie dobrane forniry poddawane są obróbce ręcznej: bejcowaniu, szlifowaniu i polerowaniu. Następnie pokrywa się je kilkoma warstwami szlachetnego lakieru.
Subtelnie wycieniowana suknia wina Chablis świadczy o jego jakości. Podobnie lakier designo pokrywający Klasę E. Wielowarstwowa struktura lakieru i unikalny odcień na zewnątrz komponują się z wnętrzem, któremu ton nadaje skóra designo i czarna podsufitka z Alcantary.
Miłośnicy wina wiedzą, że profesjonalna degustacja wymaga odpowiednich warunków. Niewątpliwie najlepszym miejscem "degustacji" Klasy E Chablis jest salon Mercedes-Benz. Tak jak ekskluzywne wina, Klasa E w odmianie Chablis produkowana jest w ściśle ograniczonych ilościach. Do sprzedaży trafi tylko 30 sztuk.
Ceny standardowych Mercedesów Klasy E zaczynają się od około 170 000 zł.
MW