Wszystko ma być świeże i ekologiczne. Żadnych mrożonek czy półproduktów. W końcu dobra kondycja to przede wszystkim racjonalne odżywianie. Każda reprezentacja narodowa ma swojego kucharza lub kucharzy, którzy wchodzą w skład ekipy i jeżdżą z piłkarzami po całym świecie. Nie inaczej jest w przypadku Euro 2012. Zawodnicy Portugalii do Polski także zabrali swoich gastronomicznych mistrzów. Co zjedzą przed meczami? Menu będzie przygotowywało dwóch portugalskich kucharzy oraz szef kuchni hotelu hotelu Remes Robert Stelmaszyk. Kadra stawia na świeże polskie warzywa, owoce, ryż oraz mięso. Lokalne produkty mają być zakupione na pobliskim targu. Zawodnicy skonsumują 3-4 kg warzyw w ciągu dnia. Będą to m.in. pomidory malinowe, kapusta, ziemniaki, seler, brokuły, kalarepa - na jej bazie powstanie wiosenna zupa. Portugalczycy planują też lubianą przez nich zupę fasolową, ale w małych dawkach, żeby nie spowodowała problemów gastrycznych. Największy gwiazdor reprezentacji Cristiano Ronaldo zażyczył sobie podobno dorsza z ziemniakami i jajkami.
A jaka jest dieta polskiej drużyny? W dniu meczu pewniakami są zazwyczaj delikatny rosół z kurczaka, pierś gotowana na parze, ryby, makaron albo ryż z sosem pomidorowym.
EM