Cronaty, nowa cukiernicza moda!

10 Komentarzy
7 Zdjęć
Środa, 22-05-2013

Wśród nowojorskich łasuchów zapanowała nowa moda. Teraz obiektem pożądania nie są już cupcake'i, ale cronaty (ang. cronuts). Na rynek wprowadziła je w maju działająca na Manhattanie piekarnia Dominique'a Ansela. Cukiernik, choć już wcześniej był jednym z najpopularniejszych w całych Stanach Zjednoczonych, zapewne nie marzył nawet o rozgłosie, jakie przyniosły mu nowe słodkości. Nie minął nawet miesiąc, a już pojawiają się sugestie, że cronaty staną się równie kultowe jak cupcake'i.

Pierwszego dnia w sprzedaży pojawiło się 50 cronatów. Rozeszły się jak świeże bułeczki. Trzy dni później, by „załapać się” na ciacho, trzeba było pojawić się w piekarni wcześnie rano. Do godz. 9.30 wszystkie 200 sztuk zostało wyprzedanych. Teraz taka ilość znika z półek w godzinę. W czym tkwi ich sukces? Miękkie i słodkie cronaty są hybrydą sławnych croissantów i donatów, a opracowanie ostatecznego przepisu wymagało wypróbowania dziesięciu różnych receptur.

Jak powiedział redakcji Mail Online Dominique Ansel, przedkłada on jakość nad ilość, a przygotowywanie cronatów jest absorbujące. Ciasto zbliżone do tego, z jakiego robione są francuskie rogaliki, smażone jest w głębokim tłuszczu. Do cronatów, wypełnianych kremem waniliowym, potrzeba też różanego cukru. Pokrywa je bowiem różana polewa.

Cronaty powinno zjadać się tego samego dnia, bo jak twierdzi ich twórca, świeżość tracą po sześciu godzinach. Czy i kiedy pojawi się okazja na wypróbowanie ich poza Nowym Jorkiem? Jak podał  Mail Online, zainteresowali się nimi już cukiernicy z Hongkongu, Los Angeles i Melbourne. Nie wiadomo jednak, czy poznają oni szczegółowy przepis na cronaty. Dominique Ansel postanowił je opatentować.

Czytaj też: Ameryka oszalała na punkcie babeczek. Automat z kultowymi słodkościami

MM

Cronaty, nowa cukiernicza moda!

Cronaty, nowa cukiernicza moda!

  • Cronaty, nowa cukiernicza moda!
  • Cronaty, nowa cukiernicza moda!
  • Cronaty, nowa cukiernicza moda!
  • Cronaty, nowa cukiernicza moda!
  • Cronaty, nowa cukiernicza moda!
  • Cronaty, nowa cukiernicza moda!
  • Cronaty, nowa cukiernicza moda!
  • Śr., 22-05-2013 gosc
    Po pierwsze nie najpopularniejsza, po drugie te najbardziej poszukiwane sa francuskie! Wymowa francuska!
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 23-05-2013 horror
    Dietetyczna zbrodnia na społeczeństwie, w którym otyłość jest chorobą społeczną
    Odpowiedz Zgłoś
  • Niedz., 26-05-2013 Gość
    ktos ma przepis?
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 06-06-2013 Gość
    Gość (Niedz., 26-05-2013) napisał:

    ktos ma przepis?


    tak idź do polskiej cukierni i kup sobie takzwany pączek wiedeński nie widzisz downie że to jest to samo
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 07-06-2013 adf
    I kto je ten syf? Chyba tylko jacyś debile którzy tuczą sadło na smalec...
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 07-06-2013 tox
    pączek wiedeński, oponka, gniazdko- u nas w PL to jest od zawsze.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Sob., 15-06-2013 Gość
    tox (Pt., 07-06-2013) napisał:

    pączek wiedeński, oponka, gniazdko- u nas w PL to jest od zawsze.


    Tak jet! Nazwy nie znam, ale w Warszawie w latach 70-tych byly takie w cukierni na poczatku Sobieskiego. Ciasto bylo pelne dziurek i smazone to bylo w tluszczu. Byly przepyszne.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 18-06-2013 ZARÓB NA WAKACJE
    Praca w domu przed komputerem,wystarczą ok. 2-3 godziny surfowania dziennie.
    Ta metoda zarabiania pozwala na uzyskanie badzo wysokiego pasywnego przychodu w miesiącu.
    Jan zarobiłem w programie 1900 pln w dwa tygodnie co jest przeciętnym wynikiem ponieważ statystyki na stronie głównej pokazują osoby zarabiajace nawet 120000 zł !!!!!!!!!!!!!
    Bardzo Prosta, Pewna i Dochodowa Metoda Zarabiania
    LINK SKOPIUJ W ADRES PRZEGLĄDARKI
    makefreshmoney.com/jabolopivolo
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 21-06-2013 Gość
    Gość (Czw., 06-06-2013) napisał:

    Gość (Niedz., 26-05-2013) napisał:

    ktos ma przepis?



    tak idź do polskiej cukierni i kup sobie takzwany pączek wiedeński nie widzisz downie że to jest to samo


    to nie jest to samo! downie
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 21-06-2013 Gość
    Gość (Pt., 21-06-2013) napisał:

    Gość (Czw., 06-06-2013) napisał:

    Gość (Niedz., 26-05-2013) napisał:

    ktos ma przepis?




    tak idź do polskiej cukierni i kup sobie takzwany pączek wiedeński nie widzisz downie że to jest to samo



    to nie jest to samo! downie


    Racja, to nie to samo. Te całe cronaty są z nieco zmienionego ciasta francuskiego, a te nasze nie.
    Odpowiedz Zgłoś