Eko trend: chleb własnego wypieku

24 Komentarze
17 Zdjęć
Wtorek, 01-05-2012

Ekologiczna i nieprzetworzona żywność to już dobrze znany i rozpowszechniony trend. W ramach dalszych poszukiwań coraz to lepszego jedzenia, obserwujemy nowy trend – pieczenie chleba w domu. Urządzenia do pieczenia chleba rozchodzą się w sklepach jak ciepłe bułeczki, bo dzięki nim właśnie można z łatwością mieć ciepłe pieczywo na śniadanie. Ciepłe, naturalne i będące dziełem własnych rąk. Ta satysfakcja z przygotowania chleba jest dla wielu nawet ważniejszym argumentem niż atuty produktu. Tym bardziej, że trzeba uczciwie przyznać, że nie każdemu od razu ten chleb wychodzi smaczny i dobrze wypieczony. Na szczęście praktyka czyni mistrza, a eksperymentowanie z nowymi składnikami i przepisami to przyjemność i zabawa.

Jak pieczemy chleb? Można w specjalnych maszynkach do pieczeni chleba, które również same mieszają składniki i można ustawić w nich timer tak, by chleb upiekł się w nocy i o 7 rano był gotowy, ciepły i chrupiący. Można też piec go w zwykłych piekarnikach, wcześniej własnoręcznie wymieszać składniki i pozostawić ciasto by urosło.

Istnieje  wiele różnych przepisów na chleby żytnie, z mąki orkiszowej, z ziarnami, sezamem, pestkami słonecznika, suszonymi śliwkami, żurawiną, z dodatkiem miodu albo przepisy na babeczki kokosowe z mąki ryżowej.
Wiele ciekawych przepisów znajdziecie na stronie:
http://www.chleby.info/p/lista-chlebow.html

Trend na pieczenie chleba rozpowszechnia się głównie w dużych miastach, gdzie stanowi prawdziwą atrakcję. Po zajęciach jogi dyskutuje się o nowym przepisie, zapisuje kolegom na kartce nowe, lepsze proporcje, albo adres sklepu, w którym można dostać najlepszą mąkę orkiszową. Nowe odkrycie? Ciemny chleb nabierze specjalnego aromatu, kiedy doda się do niego łyżkę kawy Inka. Warto spróbować dodać też maślanki zamiast wody. Otręby, pestki dyni, a ktoś ostatnio dorzucił nerkowce i suszone chipsy bananowe. W pracy przekazuje się sobie w słoiczku zakwas, bo – to ważne – naturalny chleb pieczony w domu powinien być na zakwasie. Drożdże, szczególnie te w proszku, to pójście na łatwiznę. A tego modni piekarze nie chcą.

AWP

  • Wt., 10-04-2012 kolo
    u nas w pracy jest taki debil stachu który piecze sobie chleb a jak jest burza to wyłącza wszystko z prądu i siedzi po ciemku dziwak taki ze szok
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 10-04-2012 do kola
    sam jestes dziwak
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 10-04-2012 do kolo 2
    odiota
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 10-04-2012 Gość
    gość (Wt., 10-04-2012) napisał:

    ja piekę własny chlebek juz od listopada 2010 roku. przepis znalazłem w internecie, ale już go przerobiłem na włsny użytek. Chlebek jest super

    A co to jest chlebek?
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 10-04-2012 Gość
    nas w pracy jest taki debil stachu który piecze sobie chleb a jak jest burza to wyłącza wszystko z prądu i siedzi po ciemku dziwak taki ze szok[/author]

    Stachu ma rację.Spróbuj ja smakuje chleb który Stachu piecze.Niebo w gębie,A tobie życzę aby piorun spalił ci lodówkę kuchnię mikrofalę nie mówiąc o kompiutrze i centrum rozrywki czyli telewizorze .Wtedy sam będziesz siedział po ciemku.I powiesz że Stachu to jednak mądry facet.Pozdrowienia od pioruna
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 10-04-2012 Gość
    prowadziłem kiedyś sklep rtv, kupił klient wypasiony sprzęt audio za 3 tysiące po 2 miesiącach piorun tak trafił ze spalił cały sprzęt własnie przez sieć elektryczną, wszystko na złom, dlatego się wyłącza z prądu ...
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 10-04-2012 Gość
    ja też piekę własny chleb, na początku zmusiła mnie do tego sytuacja, mieszkam za granicą a tu chleb jest niedobry, ale teraz nie żałuję jest pyszny
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 10-04-2012 Maciek
    gość (Wt., 10-04-2012) napisał:

    ja piekę własny chlebek juz od listopada 2010 roku. przepis znalazłem w internecie, ale już go przerobiłem na włsny użytek. Chlebek jest super

    To podaj nam przepis bo ja nie umiem a tez bym spróbował.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 10-04-2012 Gość
    kolo (Wt., 10-04-2012) napisał:

    u nas w pracy jest taki debil stachu który piecze sobie chleb a jak jest burza to wyłącza wszystko z prądu i siedzi po ciemku dziwak taki ze szok



    dziwny?? ja bym powiedziała że normalny, ja tez piekę dla siebie i rodziny chleb i jest o niebo smaczniejszy niż te kupne, a nie już mówię o walorach zdrowotnych
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 10-04-2012 Gość
    Od jakiegoś czasu piekę chleb i bułki sama z produktów bio, więc wiem, co jem. Co więcej pieczywo jest przepyszne i długo świeże. Tylko, że tak smaczne, że aż 3 kilo przytyłam.
    Odpowiedz Zgłoś
1 2 3