Miłośnicy czekolady będą zadowoleni. Nowojorska restauracja Serendipity 3 przygotowała najdroższy i podobno najsmaczniejszy deser świata. Do wykonania przysmaku wykorzystano 28 najlepszych na świecie rodzajów kakao, w tym 14 najbardziej egzotycznych i rzadkich oraz 5 gramów jadalnego, 23-karatowego złota.
Na wierzchu tego kulinarnego dzieła sztuki znajduje się pozłacana bita śmietana z truflami z Francji, których funt kosztuje $2 600 (ok. 6 400 zł). Całość serwowana jest w pięknym pucharze, a do jedzenia używa się łyżeczki z 18-karatowego złota, wysadzanej kolorowymi diamentami. Frrozen Haute Chocolate to nie tylko uczta dla podniebienia. Klient razem z łyżeczką otrzymuje również złotą bransoletkę z diamentami. Za biżuteryjną część przedsięwzięcia odpowiedzialność wzięła jubilerska marka Euphoria New York.
To już drugi tak ekskluzywny deser w menu restauracji Serendipity 3. Pierwsze były lody waniliowe, za które trzeba zapłacić $1 000 (ok. 2 460 zł), a które do dziś cieszą się sporym zainteresowaniem.
Frrozen Haute Chocolate kosztuje $25 000 (ok. 61 550 zł). Zamówienie trzeba złożyć z wyprzedzeniem.
Restauracja Serendipity 3
225 East 60th Street
10022 Nowy Jork
Rezerwacje: 212 838 3531
AW