Na pierwszy rzut oka sushi wygląda jak forma sztuki, z którą należy delikatnie się obchodzić. W rzeczywistości, potrawa ta nie jest aż tak wybredna, co jednak nie oznacza, że można ją jeść w dowolny sposób. Zwłaszcza jeśli przebywamy akurat w Japonii. Tam obowiązują specjalne techniki i zasady, które warto przyswoić.
Jak prawidłowo jeść sushi?
W restauracji można zazwyczaj usiąść przy barze lub przy stolikach. Jeśli decydujesz się na miejsce przy barze, gdzie przygotowane jest jedzenie, nie przeszkadzaj ani nie zagaduj sushi mastera. To w złym tonie.
Na początek dostaniesz ciepły ręcznik. Można go użyć do umycia rąk przed posiłkiem.
Sushi można jeść rękami (jeśli są to większe kawałki np. nigiri) albo pałeczkami (np. sashimi). Zanim opanujesz sztukę jedzenia pałeczkami minie trochę czasu, ale nie jest to bardzo skomplikowane. Sushi należy chwycić pod kątem 90 stopni, dzięki czemu będzie można zanurzyć bok w sosie sojowym.
Błędem jest nalewanie sosu sojowego po brzegi naczynia oraz zanurzanie w nim całego sushi. Ryż bardzo szybko chłonie płyn, przez co zanika smak ryby. Podobny umiar powinno zachować się z wasabi. To dodatek a nie główny składnik.
Pomiędzy kolejnymi rodzajami sushi spróbuj imbiru, który oczyszcza kubki smakowe i podniebienie.
Nigdy nie próbuj sushi z innego talerza niż swój, zwłaszcza pałeczkami, których przed chwilą używałeś.
Nigiri, mimo że sporych rozmiarów, je się jednym kęsem.
W tradycyjnych, japońskich barach sushi, do zup nie podaje się łyżek. Makaron i warzywa oraz mięso je się pałeczkami, a wywar wypija.
Sake powinno pić się podczas jedzenia sashimi, przed lub po posiłku. Do sushi najlepiej pasuje zielona herbata.
EM