Jak zaparzyć idealną herbatę

11 Komentarzy
11 Zdjęć
Niedziela, 08-04-2012

Kupno dobrej jakościowo herbaty i jej odpowiednie przechowywanie to dwa pierwsze kroki, aby cieszyć się smakiem tego napoju. Trzecim, ale za to decydującym, jest zaparzanie. Aby otrzymać jak najlepszy napar, należy ściśle przestrzegać odpowiednich reguł, różnych w zależności od rodzaju herbaty.
 
Czas na trochę terorii. Wśród  najpopularniejszych gatunków herbat wyróżniamy: czarną, zieloną, białą, czerwoną, Rooibos (napój produkowany z rośliny rooibos), Yerba Mate (południowoamerykański odpowiednik czarnej herbaty). Każdy rodzaj ma swoją specyfikę, o czym powinniśmy pamiętać chcąc wydobyć z niej wszystko co najlepsze. Należy zwracać uwagę na temperaturę wody, czas parzenia i ilość suszu herbacianego.

Jak uzyskać najlepszy napar? Do gotowania używaj tylko zimnej, świeżej wody. Nie gotuj jej ponownie. Przygotowane w szklance lub filiżance liście zalej wodą. To ważne, żeby nie robić tego w odwrotnej kolejności czyli nie wsypywać herbaty do wody. Dla uzyskania lepszego smaku, zakryj kubek spodkiem. Po upływie odpowiedniego czasu parzenia, natychmiast wyciągnij torebkę lub liście.

Prawidłowa temperatura parzenia herbaty:
Herbata czarna - temperatura wody: 96°C, czas zaparzania: ok. 3 min.
Herbata zielona: - temperatura wody: 65-80°C, czas zaparzania: od 3 do 4 min.
Herbata czaerwona: - temperatura wody: 96°C, czas zaparzania: od 3 do 7 min.??
Herbata biała: - temperatura wody: 80-85°C, czas zaparzania: od 7 do 9 min.??
Rooibos - temperatura wody: 96°C, czas zaparzania: od 3 do 5 min.
Yerba Mate - temperatura wody: 90°C, czas zaparzania: od 4 do 5 min.??

Cukier zmienia smak herbaty. Słodzenie w dużym stopniu zależy od osobistych upodobań, ale znawcy ostrzegają, że w przypadku wysokogatunkowych odmian dodatek cukru zmienia ich aromat na niekorzyść. Mleko natomiast nadaje smaku klasycznym czarnym herbatom, takim jak: Assam, Ceylon czy English Breakfast. Cytryna pasuje do herbat chińskich. Zmienia wprawdzie smak, ale za to nie pozbawia cennych składników.

EM

  • Niedz., 08-04-2012 Capsel
    Wyjatkowe pierdoly. Lepiej dziennikarzyno pijaj kawe.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Niedz., 08-04-2012 Gość
    Capsel (Niedz., 08-04-2012) napisał:

    Wyjatkowe pierdoly. Lepiej dziennikarzyno pijaj kawe.



    Jak się pije herbatę za 5 zł opakowanie 100 torebek, to może i pierdoły.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Niedz., 08-04-2012 gośść
    ten artykuł został chyba napisany dla (oraz przez taką osobę) osób pijących "herbatę za 5 zł opakowanie 100 torebekę" innego wytłumaczenia nie widzę...
    Odpowiedz Zgłoś
  • Niedz., 08-04-2012 astrid17
    Ten artykuł bardzo mi się podoba. Przydały mi się informacje zawarte tutaj:)
    Odpowiedz Zgłoś
  • Niedz., 08-04-2012 popo
    Bzdura, bo Yerba Mate powinno się przygotować wodą o temp. 70 - 80 stopni. Przy 90 stopniach zabija się właściwości tego napoju.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 09-04-2012 chinka
    To jakiś koszmar na prima aprilis?no to termin minoł!w Polsce jest znane powiedzenie:uczył Marcin Marcina a sam głupi jak ...
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 09-04-2012 Gość
    a ja se kupiłem yin zhen i jakbym jej nie parzył, smakuje jak napar z zielska
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 09-04-2012 dziba
    uwielbiam herbate, pije okolo 8 szklanek dziennie zawsze swiezo parzona poprotu tak mam. smak tez zalezy od wody.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 09-04-2012 guga
    uczcie sie a bedziecie znawcami.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 10-04-2012 Kicinski
    Oj dziennikarstwo żenada, pisze aby pisać,wypadałoby trochę wysiłku, bo czytający mają ogromną wiedzę i się podśmiewują.
    Odpowiedz Zgłoś
1 2