Mint Julep to bardzo stary koktajl – pierwsze wzmianki o nim pochodzą z początków XIX wieku, a pito go prawdopodobnie już w XVIII wieku. Ten słodki, miętowy drink na bazie amerykańskiej whisky pochodzi z Południa Stanów Zjednoczonych.
Jego nazwa wywodzi się od perskiego głowa „gul-ab”, które znaczy “woda różana”, a w angielszczyźnie samo słowo “julep” oznacza “słodki napój”– Mint Julep trafi w gust amatorów słodyczy. Kiedyś przygotowywano go na brandy, koniaku, maderze lub czerwonym wytrawnym winie; obecnie najczęstszą bazą jest Kentucky Bourbon Whisky, w skrócie zwana bourbonem.
Mint Julep podaje się bardzo ochłodzony (przed podaniem można w szklance wstawić go do zamrażalnika, a potem przelać do innej szklanki), gdyż ma orzeźwiać i chłodzić w upalne dni.
Składniki:
świeże listki mięty (około 8 listków)
1 łyżeczka cukru lub 15ml syropu cukrowego
1 łyżeczka wody
lód
60ml bourbonu
kilka kropel brandy lub rumu (opcjonalnie)
Listki mięty zgniatamy w dłoniach, wrzucamy do szklanki wraz z cukrem i wodą, mieszamy do rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy lód, bourbon, ozdabiamy miętą.
AT