Kopenhaska restauracja Noma najlepsza na świecie

12 Komentarzy
5 Zdjęć
Piątek, 30-04-2010

Kopenhaska restauracja Noma najlepsza na świecie

26 kwietnia w Londynie ogłoszono tegoroczny ranking 100 najlepszych restauracji świata.

W tym roku restauracja z Kopenhagi, Noma, zajęła zaszczytne pierwsze miejsce, spychając słynną El Bulli z Katalonii na drugie miejsce, zaś The Fat Duck, znajdująca się w angielskiej miejscowości Bray, zajęła trzecią pozycję.

Szef kuchni w Noma, Rene Redzepi, zyskał rozgłos dzięki swoim niezwykłym potrawom, opartym na tradycyjnych skandynawskich przepisach, ale w nowoczesnej interpretacji. Redzepi wykorzystuje wyłącznie miejscowe, sezonowe składniki, w tym zioła, grzyby i inne dziko rosnące rośliny.

W tym roku lista 100 najlepszych restauracji uwzględnia po raz pierwszy restauracje z krajów takich jak Chorwacja i Słowenia.

Adres i dalsze informacje – na stronie internetowej restauracji.

Kopenhaska restauracja Noma najlepsza na świecie

Kopenhaska restauracja Noma najlepsza na świecie

Kopenhaska restauracja Noma najlepsza na świecie

Kopenhaska restauracja Noma najlepsza na świecie

AT

  • Pt., 30-04-2010 gość
    Tak to prawda :) mieszkam w Kopenhadze i moge polecic ta restauracje tym ktorzy chca sprobowac tradycyjnej dunskiej kuchni w wersji troche unowoczesnionej :)
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 30-04-2010 gość
    ale to drugie danie, hmmm... nie za bardzo apetyczne ;/
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 30-04-2010 gość
    Ja niestety jeszcze w Nomie nie byłam, ale każdy ją w Danii zna. Chyba sobie zamówię stolik na rok na przód, w Berlingske czytałam, że podobno w dzień po wręczeniu nagrody dostali 3 tysiące rezerwacji ;)
    Ciekawe, że w daniach nie mogą podawać niczego, co nie jest naturalnym duńskim czy nordyckim produktem. Żadnego parmezanu czy czegoś takiego, lecz wszystko podane w nowych odsłonach.
    Jak dla mnie wnętrze jest cudne - takie baaaardzo duńskie.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 30-04-2010 Eugan
    pieprz... o Szopenie...układy i bezsens .... Byłem i jadłem . Co kraj to obyczaj i NIE MOŻNA SZUFLADKOWAĆ STYLU, JAKOŚCI, I GUSTU. Dla mnie to beznadzieja ...
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 30-04-2010 gość
    no ale te porcje to chyba nie za duże są tak na moje oko co kot napłakał :)
    Odpowiedz Zgłoś
  • Sob., 01-05-2010 gość
    gość (Piątek, 30-04-2010) napisał:



    no ale te porcje to chyba nie za duże są tak na moje oko co kot napłakał :)


    usatysfakcjonują cię duże porcje zapiekanki ze starego sztucznego sera i zbutwiałej szynki. tanio, dużo i przecież tak dobrze!
    Odpowiedz Zgłoś
  • Sob., 01-05-2010 Etalier Versace
    E.. Ceny pewnie też przystepne xD
    Odpowiedz Zgłoś
  • Sob., 01-05-2010 gość
    Eugan (Piątek, 30-04-2010) napisał:



    pieprz... o Szopenie...układy i bezsens .... Byłem i jadłem . Co kraj to obyczaj i NIE MOŻNA SZUFLADKOWAĆ STYLU, JAKOŚCI, I GUSTU. Dla mnie to beznadzieja ...


    Jasne, byłeś...
    Odpowiedz Zgłoś
  • Niedz., 02-05-2010 gość
    ciekawe czy podaja przysmak :) fermentowane jelita i ryby co sie 5 miechow kisza :PPPP
    Odpowiedz Zgłoś
  • Niedz., 02-05-2010 gość
    na 2 zdjęciu chyba omelał talerz :/ jak dla mnie zero apetycznego wyglądu raczej sztukateria niż kulinaria :/
    Odpowiedz Zgłoś
1 2