Kulinarne nowości: herbata robiona z kawy

5 Komentarzy
4 Zdjęcia
Wtorek, 15-01-2013

Kawa czy herbata? Od dziś nie trzeba już wybierać pomiędzy jedną a drugą. Teraz można mieć 2 w 1. Herbata (o tym jak zaprzyć idealny napar przeczytacie TUTAJ) z liści kawy jest podobno zdrowsza niż oba napoje i z powodzeniem może je zastąpić.

Nowa mieszanka ma nieco ziemisty posmak, który jest mniej gorzki niż herbata i nie tak silny jak kawa (mniej kofeiny). Zawiera za to związki, które niwelują ryzyko zachorowania na cukrzycę oraz choroby serca. Londyńscy eksperci z Royal Botanic Gardens i francuscy naukowcy z Montpellier twierdzą, że napój dzięki antyoksydantom posiada właściwości przeciwzapalne.

Herbatę z liści kawy piją od dawna w Etiopii, Sudanie Południowym i Indonezji. Po badaniach, które dowodzą, że ma ona korzystny wpływ na zdrowie, powinna przyjąć się także w innych krajach.

EM

Kulinarne nowości: herbata robiona z kawy

Herbata z liści kawy ma wiele walorów zdrowotnych

  • Kulinarne nowości: herbata robiona z kawy
  • Kulinarne nowości: herbata robiona z kawy
  • Kulinarne nowości: herbata robiona z kawy
  • Kulinarne nowości: herbata robiona z kawy
  • Wt., 15-01-2013 dexter
    Jeszcze trochę i herbatą będzie nazywał się każdy napar z jakichkolwiek liści
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 15-01-2013 krejzolka
    Czy to w ogóle możliwe? Czego się jeszcze nie wymyśli?
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 16-01-2013 Gość
    herbata z trawy z pod bloku...
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 16-01-2013 Gość
    ktoś to pił?
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 17-01-2013 Rita
    Coś nowego zawsze się przyda,
    Odpowiedz Zgłoś