Kulinarne szaleństwo: wykwintne lody domowej roboty

5 Komentarzy
12 Zdjęć
Piątek, 20-07-2012

Kiedy żar leje się z nieba, najlepiej sięgnąć po chłodzone napoje lub lody - najlepiej te domowej roboty. Łatwe i szybkie przepisy owocowych sorbetów czy kremowych lodów kuszą niezliczoną ilością wariacji i smaków. Warto zatem poeksperymentować z letnimi owocami z dodatkiem czekolady lub wybrać ulubiony letni sok i zamienić go wyśmienity „wodny lód” na patyku. Oto kilka pomysłowych przepisów.

1. Lody mango – margarita. Przepis zanjdziesz tu
2. Tort lodowy z truskawkami. Przepis znajdziesz tu
3.  Lody z czekoladą i miętą. Przepis znajdziesz tu.
4. Lody malinowe. Przepis znajdziesz tu.
5. Lody o smaku czekoladowo-bananowym. Przepis znajdziesz tu
6. Sorbet borówkowo-cytrusowy. Przepis znajdziesz tu.
7. Lody morelowe. Przepis znajdziesz tu.
8. Lody kokosowo-borówkowe. Przepis znajdziesz tu.
9. Lody truskawkowe. Przepis znajdziesz tu.
10. Lody waniliowe z masłem orzechowym. Przepis znajdziesz tu.
11. Lody grejpfrutowo-truskawkowe. Przepis znajdziesz tu.
12. Lody wiśniowo-różane. Przepis znajdziesz tu.

MB

  • Pt., 20-07-2012 Gość
    Ja ostatnio zrobiłam lody czekoladowe z wiśniami. pyszne wyszły i z samych naturalnych składników, w zwykłej zamrażarce.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 23-07-2012 Gość
    Gość (Sob., 21-07-2012) napisał:

    podaj przepis ;p



    Gość (Pt., 20-07-2012) napisał:

    Ja ostatnio zrobiłam lody czekoladowe z wiśniami. pyszne wyszły i z samych naturalnych składników, w zwykłej zamrażarce.



    przepis mam z tej strony:

    http://tunacooking.blogspot.com…
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 24-07-2012 ever
    Najlepszy przepis ever!!!!
    300 ml śmietanki 30 %
    2 jajka
    10 dkg cukru
    Ubić osobno śmietankę, osobno białka z połową cukru, osobno żółtka z drugą połową cukru i łyżką wody. Mieszać wszystkie masy, dodać - co dusza zapragnie - sparzone rodzynki, 2-3 łyżeczki miałkiej kawy rozpuszczalnej, kakao, czekoladę stopioną i przestudzoną, zmiksowane owoce (2-3 garście, nie za dużo, żeby nie rozwodniły masy).
    Przelać wszystko do plastikowego pojemnika z przykrywką (np. po litrowych lodach) i włożyć do zamrażarki na co najmniej 10 godzin. Nie trzeba niczego miksować w trakcie mrożenia, po tym czasie są gotowe do jedzenia.
    Smakują REWELACYJNIE!!!
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 24-07-2012 Gość
    Gość (Pn., 23-07-2012) napisał:

    Gość (Sob., 21-07-2012) napisał:

    podaj przepis ;p





    Gość (Pt., 20-07-2012) napisał:

    Ja ostatnio zrobiłam lody czekoladowe z wiśniami. pyszne wyszły i z samych naturalnych składników, w zwykłej zamrażarce.





    przepis mam z tej strony:



    http://tunacooking.blogspot.com…

    Dzięki, trochę tłuste ;/
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 20-05-2013 Gość
    Gość (Wt., 24-07-2012) napisał:

    Gość (Pn., 23-07-2012) napisał:

    Gość (Sob., 21-07-2012) napisał:

    podaj przepis ;p







    Gość (Pt., 20-07-2012) napisał:

    Ja ostatnio zrobiłam lody czekoladowe z wiśniami. pyszne wyszły i z samych naturalnych składników, w zwykłej zamrażarce.







    przepis mam z tej strony:





    http://tunacooking.blogspot.com…

    Dzięki, trochę tłuste ;/ [/author]

    Jak chcesz lightowe to sok zamrozony będzie lekki, albo woda z lodem :P

    nie kumam takich odpowiedzi udzielając się w temacie LODÓW ;)
    Odpowiedz Zgłoś