Laduree - król makaroników

14 Komentarzy
28 Zdjęć
Piątek, 05-10-2012

Makaroniki podbijają serce kolejnych projektantów. Cukiernia Laduree wspólnie z domem mody Lanvin stworzyła nowy smak. Efektem współpracy tych dwóch marek są makaroniki o smaku gumy balonowej, które premierę miały 25 września, w dniu rozpoczęcia Paris Fashion Week.

Ciasteczka Laduree są niczym Louis Vuitton wśród torebek. Kolorowe makaroniki pochodzą z Włoch, w których osobne regiony mają własne przepisy. Jednak to paryska cukiernia stworzyła międzynarodową sieć, utożsamianą właśnie z tymi ciasteczkami.

Marka powstała w 1862 roku w Paryżu jako luksusowa herbaciarnia. Po dużym pożarze lokal zmieniono w cukiernię. Sławę zdobyła ona właśnie wraz z powstaniem makaroników, czyli w 1930 roku. Recepturę, polegającą na połączeniu dwóch kruchych ciasteczek czekoladowym ganaszem, opracował Pierre Desfontaines, wnuk Luisa Ernesta Laduree, założyciela cukierni.

Makaroniki z białek, cukru pudru i migdałów uchodzą za jedne z nabardziej luksusowych słodyczy (pisaliśmy o nich TU). Kruche z zewnątrz i aksamitne w środku, słyną z różnorodności smaków i kolorów. Laduree produkuje je we własnym laboratorium, po zmieszaniu starannie dobranych składników i upieczeniu, przechowuje przez dwa dni, po czym wprowadza do sprzedaży.

Choć z oferty Laduree najsmaczniejsze są podobno ciastka różane, to do wyboru są takie smaki, jak wanilia, czarna porzeczka, karmel, mleczna czekolada, jabłko, lukrecja, pistacja, kawa i wiele innych. Cukiernia tworzy też smaki sezonowe, jak np. kasztan.

Laduree limitowane linie opracowuje z zapraszanymi do współpracy kreatorami mody. Decydują oni o kolejnym smaku i odpowiadają za projekt opakowań. W gronie współpracujących z cukiernią projektanów znaleźli się m.in. Sonia Rykiel, Matthew Williamson i Christian Laboutine.

www.laduree.com

MM

  • Pt., 05-10-2012 NGK
    Christian Laboutine- BRAWO ...
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 05-10-2012 Krystian
    Absolutnie wole makaroniki Pierre Herme. Moze i nie ma pudelek zaprojektowanych przez Lanvin albo Matthew Williamsona jak to byla w zeszlym roku podczas letniego tygodnia mody, ALE, smaki makaronikow Pierre Herme sa absolutnie nieziemskie, rozplywaja sie w ustach i nadzienie jest kremowe. A w makaronikach laduree nadzienie jest czesto bardzo gumowate i ciagnace sie co nie jest mile widziane w tego typu wypiekach. Dlatego uwazam, ze prawdziwym krolem makaronikow jest Pierre Herme, ktory zostal nazwany Houte Couture cukiernictwa, Laduree niestety musi wspierac sie innymi nazwiskami zeby przyciagac klientele. Trudno, takie czasy :D
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 05-10-2012 ksaww
    Zastanawia mnie tylko jedno. Ile to kosztuje? :)
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 05-10-2012 Nika
    Nie zalujcie, wcale nie sa az takie smaczne, nic szczegolnego, zbyt slodkie....
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 05-10-2012 Elżunia
    Jadłam z nadzieniem jaśminowym, poezja....nigdy nie zapomnę tego smaku. nie da się opisać. Faktycznie sa bardzo drogie, za 40 euro do 120 pudełko zależnie od ilośći ...
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 05-10-2012 Gość
    lubie ale w zwyklej cukerni czy takiej smak jest ten a cenna 3 euro za ciastko przesada!=
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 05-10-2012 Gość
    Nika (Pt., 05-10-2012) napisał:

    Nie zalujcie, wcale nie sa az takie smaczne, nic szczegolnego, zbyt slodkie....

    racja za slodki
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 05-10-2012 corleonis
    Ja tam wolę wypieki domowe, np mojej mamy. Żadne super markowe ciasteczka nie dorównają tym domowym.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 05-10-2012 Gość
    definitywnie najlepsze na świecie!
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 05-10-2012 Paryzanka
    Krystian (Pt., 05-10-2012) napisał:

    Absolutnie wole makaroniki Pierre Herme. Moze i nie ma pudelek zaprojektowanych przez Lanvin albo Matthew Williamsona jak to byla w zeszlym roku podczas letniego tygodnia mody, ALE, smaki makaronikow Pierre Herme sa absolutnie nieziemskie, rozplywaja sie w ustach i nadzienie jest kremowe. A w makaronikach laduree nadzienie jest czesto bardzo gumowate i ciagnace sie co nie jest mile widziane w tego typu wypiekach. Dlatego uwazam, ze prawdziwym krolem makaronikow jest Pierre Herme, ktory zostal nazwany Houte Couture cukiernictwa, Laduree niestety musi wspierac sie innymi nazwiskami zeby przyciagac klientele. Trudno, takie czasy :D

    Odpowiedz Zgłoś
1 2