Miłośnicy czekolady znają dobrze ten wyśmienity smakołyk. Małe, niepozorne ciasteczko kryje w środku płynną rozkosz dla podniebienia. Najprawdopodobniej deser powstał w1987 roku. Jean-Georges Vongerichten – nowojorski szef kuchni - zbyt szybko wyciągnął z piekarnika czekoladowy biszkopt, jak się okazało po chwili, niedopieczony w środku. Jednak smak i konsystencja okazały się rewelacyjne i szybko czekoladowy deser stał się hitem nie tylko w Stanach.
Choć deser wydaje się prosty w przygotowaniu, trzeba dużej wprawy oraz cierpliwości by zgodnie z przepisem, po upieczeniu wnętrze pozostało płynne. Najlepsze jest gorące, tuż po upieczeniu dzięki czemu smak jest jeszcze bardziej intensywny. Przepis na Chocolate fondant znajdziecie TU
Zobacz także: Kulinarne szaleństwa: ciasta w słoikach
Zobacz także: Kulinarne szaleństwa: torty na niedzielny deser
MB