Luksusowe desery: lody Melba

5 Komentarzy
28 Zdjęć
Środa, 13-06-2012

Lody śmietankowe, syrop malinowy i brzoskwinie - oto przepis na deser idealny. Melba znana jest od 1892 roku. Swoją nazwę zawdzięcza australijskiej śpiewaczce operowej Helen Porter Mitchel. Diwa była jedną z czołowych artystek swojej epoki. Występująca pod pseudonimem Nellie Melba, śpiewała na wszystkich najważniejszych scenach świata.

Lody Melba powstały właśnie na jej cześć. Mąż Nellie, bogaty amerykański przemysłowiec postanowił wydać przyjęcie w hotelu Savoy w Londynie. Szefem kuchni był tam wtedy święcący kulinarne triumfy Francuz Auguste Escoffier. Śpiewaczka zaprosiła go wcześniej na swój występ, gdzie wcielała się w rolę Elzy w operze Wagnera ''Lohengrin''. W rewanżu Escoffier przygotował następnego dnia deser i nazwał go "Peche Melba".

Dziś serwowany jest w większości restauracji i kawiarni. Oryginalnie składał się z gałek lodów śmietankowych, kawałków podgotowanych brzoskwiń oraz syropu malinowego. Z czasem zaczęto dodawać bitą śmietanę, bakalie i biszkopty.

EM

  • Śr., 13-06-2012 Gość
    Pyszne
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 13-06-2012 Gość
    A ja na diecie
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 13-06-2012 klara
    Własnie robie kawe w moim nowym expresiei do tego lody z truskawkami czeresniami porzeczkami , smietaną bita i ooo
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 13-06-2012 Gość
    Najlepsza scena -Hortex -i Madzia (żona czterdziestolatka ) spełniająca swoje słodkie sny ...w dawnych czasach to były najprawdziwsze super lody i jeżdziło się na nie do Warszawki :)
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 13-06-2012 Gość
    moj mąż robi przepyszne desery lodowe:
    dowolne dwa smaki lodow, pokruszone wafelki z lidla (podobne do knopersow), banan, czastki pomarancza, bita smietana, soa czekoladowy
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 14-06-2012 Gość
    U nas dzisiaj leje i zimno musze poczekac na lepszą klimat , ale moze na mecz sobie zazycze.
    Odpowiedz Zgłoś