Lody śmietankowe, syrop malinowy i brzoskwinie - oto przepis na deser idealny. Melba znana jest od 1892 roku. Swoją nazwę zawdzięcza australijskiej śpiewaczce operowej Helen Porter Mitchel. Diwa była jedną z czołowych artystek swojej epoki. Występująca pod pseudonimem Nellie Melba, śpiewała na wszystkich najważniejszych scenach świata.
Lody Melba powstały właśnie na jej cześć. Mąż Nellie, bogaty amerykański przemysłowiec postanowił wydać przyjęcie w hotelu Savoy w Londynie. Szefem kuchni był tam wtedy święcący kulinarne triumfy Francuz Auguste Escoffier. Śpiewaczka zaprosiła go wcześniej na swój występ, gdzie wcielała się w rolę Elzy w operze Wagnera ''Lohengrin''. W rewanżu Escoffier przygotował następnego dnia deser i nazwał go "Peche Melba".
Dziś serwowany jest w większości restauracji i kawiarni. Oryginalnie składał się z gałek lodów śmietankowych, kawałków podgotowanych brzoskwiń oraz syropu malinowego. Z czasem zaczęto dodawać bitą śmietanę, bakalie i biszkopty.
EM