Coraz bardziej znane w Polsce macarons są słodkimi ciastkami migdałowymi na bazie białek i cukru pudru. Te idealnie upieczone mają lekko miękką, chrupiącą konsystencję przekładaną kremami. Najbardziej efektownie wyglądają kolorowe, udekorowane wiórkami kokosowymi albo posypane cukrem pudrem.
Pierwsze makaroniki przygotowywano w XVI wieku we Włoszech i Francji. Ze względu na nieskomplikowany przepis oraz proste składniki były popularne wśród niższych warstw społecznych. Smakowały jednak wybornie, dlatego w 1533 szef kuchni Katarzyny Medycejskiej (żona króla Francji Henryka II) wprowadził je na dwór. Zajadano się też nimi na weselu Ludwika XIV z Marią Teresą w 1660 roku.
Znane dziś przekładane makaroniki składające się z dwóch warstw miały swój debiut na początku XX wieku. Ich autorem jest Pierre Desfontaines, wnuk Louisa Ernesta Laduree. To właśnie potomek słynnego francuskiego cukiernika wpadł na pomysł ciastka połączyć czekoladowym kremem.
EM