Luksusowe desery: marcepan

4 Komentarze
11 Zdjęć
Środa, 14-11-2012

Marcepan to słodka masa, której głównymi składnikami są zmielone migdały i cukier lub miód. Znany jest od starożytności. Persowie przygotowywali z niego smakołyki dla swoich władców, podobnie zresztą jak Grecy. Europejczycy poznali marcepan znacznie później, bo dopiero w średniowieczu. Był wtedy bardzo popularnym składnikiem słodyczy, dopóki jego splendoru nie przyćmiła czekolada. Prawa do wynalezienia marcepanu roszą sobie Węgrzy i Włosi.

W Europie marcepan był powszechnie używany ze względu na dostępność migdałów. W Polsce (od XVII wieku) natomiast był to towar, na który mogli sobie pozwolić tylko najbogatsi. Tak było do lat 20. XX wieku. Potem marcepan zniknął ze sklepów i jako ogólnodostępny pojawił się pod koniec lat 90.

EM

  • Śr., 14-11-2012 Rysia
    Przepadam. ,najbardziej smakuje mi w grudniu. Zajadam i czekam na święta.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 14-11-2012 Gość
    a ja nie lubię, ale ma coś w sobie, może smakować
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 14-11-2012 Semifredo
    "Prawa do wynalezienia marcepanu roszą sobie Węgrzy i Włosi." ? roszą?
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 14-11-2012 dobre
    Dla mnie to smak luksusu.
    Odpowiedz Zgłoś