Luksusowe desery: Pastéis de Nata

0 Komentarzy
8 Zdjęć
Poniedziałek, 12-08-2013

Pastéis de Nata, nazywane też czasem Pastéis de Belém, to najbardziej znany wypiek z Portugalii. To słodkie tarty, wypełnione kremem z jajek, mleka  i cukru, z dodatkiem cytryny i wanilii.

Ciastka posypuje się cynamonem i cukrem pudrem. Deser ten jest znany na całym świecie - można go znaleźć nie tylko w cukierniach lizbońskich, ale także paryskich czy londyńskich. Opracowanie receptury przypisuje się mnichom z klasztoru Hieronimitów w dzielnicy Belem w Lizbonie, którzy wypiekali je już w XVIII wieku, a prawdopodobnie nawet wcześniej.

Przepis dostępny jest TU

AT

Luksusowe desery: Pastéis de Nata

Luksusowe desery: Pastéis de Nata

  • Luksusowe desery: Pastéis de Nata
  • Luksusowe desery: Pastéis de Nata
  • Luksusowe desery: Pastéis de Nata
  • Luksusowe desery: Pastéis de Nata
  • Luksusowe desery: Pastéis de Nata
  • Luksusowe desery: Pastéis de Nata
  • Luksusowe desery: Pastéis de Nata
  • Luksusowe desery: Pastéis de Nata