Luksusowe desery: Tort Sachera

39 Komentarzy
3 Zdjęcia
Sobota, 28-04-2012

Od momentu powstania deseru, przepis na ten tort jest jedną z najbardziej tajemniczych, pieczołowicie strzeżonych receptur. Jego podstawą jest czekoladowe ciasto, cienko pokryte wysokiej jakości dżemem morelowym, z polewą na wierzchu. Nie trzeba oczywiście dodawać, że czekolada, będąca najważniejszym składnikiem, jest starannie selekcjonowana. Tort klasycznie podaje się z porcją bitej śmietany (ubitej bez dodatku cukru).

Wszystko zaczęło się w 1832 roku. Wenzel Clemens, książę Metternich, poprosił o przygotowanie wyjątkowego deseru, którym mógłby zaskoczyć swoich bogatych i rozpieszczonych gości. Kiedy przyszedł czas na wykonanie zadania, okazało się, że szef kuchni zniknął i zadanie powierzono jego 16-letniemu uczniowi. Wykonane przez niego ciasto było niesamowite: lekkie, puszyste, o niezapomnianym smaku. Wszyscy byli pod wrażeniem umiejętności i talentu.

Po tak spektakularnym sukcesie, Franz Sacher, postanowił działać na własną rękę jako wykwalifikowany kucharz pragnący systematycznie rozbudowywać swoje gastronomiczne imperium. Tort zyskiwał coraz to nowych zwolenników, a restauracje zapragnęły włączyć go do swojego menu. Sacher i jego deser stali się sławni.

Do tej pory znanych jest 360 tys. przepisów na tort Sachera. Jednak tradycyjny Sacher Torte jest tylko jeden. Chroniony jest nawet prawem autorskim. Istnieje kilka sposobów na to, aby sprawdzić, czy ciasto jest oryginalne. Prawdziwe ma specjalną pieczęć i pakowane jest w drewniane pudełko ze złotymi rogami. Najlepiej jednak zamówić ciasto w Hotelu Sacher, wybudowanym przez syna Franza. Tamtejszy tort jest na pewno tym właściwym. Kosztuje od 19 do 41 Euro. Można go też zamówić on-line.

http://www.sacher.com

EM

  • Wt., 27-03-2012 Gość
    nie jadłam, słyszałam, ze nie taki wcale wyśmienity. mimo tego, chciałabym spróbować, bo czekolada na wierzchu wygląda smakowicie.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 27-03-2012 marianna
    Moim tortem orzechowym pokonałabym ten czekoladowy.Poza tym nie lubię w wypiekach kakao.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 27-03-2012 zenon :)
    Jadłem ten tort w Wiedniu właśnie w kawiarni hotelu Sacher. Powiem szczerze, że spory zawód. Całość nastawiona typowo na masówkę,a sam tort niczym specjalnym nie zachwyca. Poprostu jadą na ładnej historyjce.
    Można spróbować z czystej ciekawości. Kupując tort na porcje,wychodzi tanio- parę euro.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 27-03-2012 Hakuna Matata
    A ja jadlam we Wiedniu takie cos "ala" w kawiarni-sklepie Tchibo. Smakowal wysmienicie :D
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 27-03-2012 smak0sz
    Hmm...jak juz ktos wczesniej napisal wszystko bazuje na ladnej historyjce :) teraz jakby ktos zrobil taki tort, to bylby to pewnie zwykly torcik czekoladowy i nic poza tym :) a tak...ludzie jezdza i probuja, jeszcze jak znaja historie tego tortu to juz na poczatek robia mozg w konia ze ten tort jest na pewno super i w ogole, nawet jakby byl kupą przesmarowany a nie dżemem morelowym :) pozdro :)
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 27-03-2012 wien
    Ludzie , nie dajcie się robić w konia. Jak
    piernik przekładany marmoladą i z polewą czekoladową może robić za exkluzywny deser? Jest to jedno z największych oszustw
    kulinarnych na świecie.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 27-03-2012 mój pseudonim
    To jest takie samo badziewie jak nadmuchany marketing związany z beaujolais nouveau.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 27-03-2012 dajana
    WIEDEN I TORT SACHERA,KAWA to moj plan na wekend najblizszy.Piekny tekst.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 27-03-2012 Kaśka
    Kiedys na lekcji niemieckiego, znalzlam w podrezniku przepis na ten tort :) Pomyslalam ze musi byc wyjatkowo smaczny, a po upieczeniu stwierdziłam, ze ciasto drożdzowe mojej babci jest o 100 razy lepsze :)
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 27-03-2012 giga
    W Warszawie również można posmakować w/w torciku jest super,polecam!!!
    Odpowiedz Zgłoś
1 2 3 4