Luksusowe desery: Tort Sachera

39 Komentarzy
3 Zdjęcia
Sobota, 28-04-2012

Od momentu powstania deseru, przepis na ten tort jest jedną z najbardziej tajemniczych, pieczołowicie strzeżonych receptur. Jego podstawą jest czekoladowe ciasto, cienko pokryte wysokiej jakości dżemem morelowym, z polewą na wierzchu. Nie trzeba oczywiście dodawać, że czekolada, będąca najważniejszym składnikiem, jest starannie selekcjonowana. Tort klasycznie podaje się z porcją bitej śmietany (ubitej bez dodatku cukru).

Wszystko zaczęło się w 1832 roku. Wenzel Clemens, książę Metternich, poprosił o przygotowanie wyjątkowego deseru, którym mógłby zaskoczyć swoich bogatych i rozpieszczonych gości. Kiedy przyszedł czas na wykonanie zadania, okazało się, że szef kuchni zniknął i zadanie powierzono jego 16-letniemu uczniowi. Wykonane przez niego ciasto było niesamowite: lekkie, puszyste, o niezapomnianym smaku. Wszyscy byli pod wrażeniem umiejętności i talentu.

Po tak spektakularnym sukcesie, Franz Sacher, postanowił działać na własną rękę jako wykwalifikowany kucharz pragnący systematycznie rozbudowywać swoje gastronomiczne imperium. Tort zyskiwał coraz to nowych zwolenników, a restauracje zapragnęły włączyć go do swojego menu. Sacher i jego deser stali się sławni.

Do tej pory znanych jest 360 tys. przepisów na tort Sachera. Jednak tradycyjny Sacher Torte jest tylko jeden. Chroniony jest nawet prawem autorskim. Istnieje kilka sposobów na to, aby sprawdzić, czy ciasto jest oryginalne. Prawdziwe ma specjalną pieczęć i pakowane jest w drewniane pudełko ze złotymi rogami. Najlepiej jednak zamówić ciasto w Hotelu Sacher, wybudowanym przez syna Franza. Tamtejszy tort jest na pewno tym właściwym. Kosztuje od 19 do 41 Euro. Można go też zamówić on-line.

http://www.sacher.com

EM

  • Wt., 27-03-2012 zdzichu
    Jadłem i nie ma rewelacji, taki snobistyczny poczęstunek, że taka historyja, że hotel lux itd.ludzie chcą posmakować luksusu, chociaż smakuje cienko, i mój zakalec czasami jest lepszy. Prawda jest taka, że jak coś ma tajemną recepturę, podawane jest elegancko i w dodatku pakowane w pudełko, z jakiegoś np. Bawarskiego lasu, to bogate głąby łykają to jak pelikan i nie ma opcji, smaku przeważnie nie mają, ale liczy się marka, prestiż i wywalona w błoto kasa.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 27-03-2012 Gość
    zwykły murzynek z marmoladą...
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 27-03-2012 Gość
    nie lubię orzechów w torcie i ciastach, szczególnie włoskich
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 27-03-2012 znawca
    To ja już wole schabowego z ziemniakami i mizeria :)
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 27-03-2012 gosc
    podejrzewam ze jak 3/4 potraw słodkości i wszystkiego co zjadliwe dla przeciętnego śmiertelnika maja smak po prostu zwykły za to dla smakoszy są cudem dla podniebienia... moja mama np robi boska szarlotkę ale dla taty jest ona po prostu za słodka :) to mniej więcej coś na tej zasadzie
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 27-03-2012 Gość
    Szkoda, że w tym grajdole zwanym Polską nie ma takich rzeczy.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 27-03-2012 Gość
    Jadłem go , co sprawda jest dobry . Ale takiej ceny nie jest warty ;)
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 27-03-2012 Gość
    wiekie hallo, dobry ale bez przesady...przereklamowany..kawa z likierem z domu sacher bardziej mi podeszla
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 27-03-2012 Gość
    Ja też się dałam nabrać, niestety. Kupiłam wersję "EKSKLUZIW ORDZINAL "w drewnianej skrzyneczce i wioząc torcik za tyle EURO chciałam tak przy kawie elegancko skonsumować w domu. Niestety MÓJ MĄŻ jak zobaczył coś słodkiego to bez pardonu , tak jak stał w kuchni w gaciach ukroił sobie POŁOWĘ tortu, łyknął na raz i stwierdził " żadna rewelacja, a co to jest?" No cóż.......
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 27-03-2012 fifi
    jak to mówią o gustach nie należy dyskutować ja jadlam ten tort w wiedniu i nie powiem wam jak smakowal bo nie ważne co ale gdzie się to je;)
    Odpowiedz Zgłoś
1 2 3 4