Luksusowe desery: Tort Sachera

39 Komentarzy
3 Zdjęcia
Sobota, 28-04-2012

Od momentu powstania deseru, przepis na ten tort jest jedną z najbardziej tajemniczych, pieczołowicie strzeżonych receptur. Jego podstawą jest czekoladowe ciasto, cienko pokryte wysokiej jakości dżemem morelowym, z polewą na wierzchu. Nie trzeba oczywiście dodawać, że czekolada, będąca najważniejszym składnikiem, jest starannie selekcjonowana. Tort klasycznie podaje się z porcją bitej śmietany (ubitej bez dodatku cukru).

Wszystko zaczęło się w 1832 roku. Wenzel Clemens, książę Metternich, poprosił o przygotowanie wyjątkowego deseru, którym mógłby zaskoczyć swoich bogatych i rozpieszczonych gości. Kiedy przyszedł czas na wykonanie zadania, okazało się, że szef kuchni zniknął i zadanie powierzono jego 16-letniemu uczniowi. Wykonane przez niego ciasto było niesamowite: lekkie, puszyste, o niezapomnianym smaku. Wszyscy byli pod wrażeniem umiejętności i talentu.

Po tak spektakularnym sukcesie, Franz Sacher, postanowił działać na własną rękę jako wykwalifikowany kucharz pragnący systematycznie rozbudowywać swoje gastronomiczne imperium. Tort zyskiwał coraz to nowych zwolenników, a restauracje zapragnęły włączyć go do swojego menu. Sacher i jego deser stali się sławni.

Do tej pory znanych jest 360 tys. przepisów na tort Sachera. Jednak tradycyjny Sacher Torte jest tylko jeden. Chroniony jest nawet prawem autorskim. Istnieje kilka sposobów na to, aby sprawdzić, czy ciasto jest oryginalne. Prawdziwe ma specjalną pieczęć i pakowane jest w drewniane pudełko ze złotymi rogami. Najlepiej jednak zamówić ciasto w Hotelu Sacher, wybudowanym przez syna Franza. Tamtejszy tort jest na pewno tym właściwym. Kosztuje od 19 do 41 Euro. Można go też zamówić on-line.

http://www.sacher.com

EM

  • Wt., 27-03-2012 Marcin
    5złotych bym za to nie dał
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 27-03-2012 `nka
    marianna (Wt., 27-03-2012) napisał:

    Moim tortem orzechowym pokonałabym ten czekoladowy.Poza tym nie lubię w wypiekach kakao.

    CZEKOLADA!
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 27-03-2012 Gość
    Gość (Wt., 27-03-2012) napisał:

    zwykły murzynek z marmoladą...


    i tu trafiles w samo sedno
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 27-03-2012 teresa
    Nie jadłam oryginalnego, tylko wzrobiony przez moja przyjaciółkę - Krakuskę. Robiła go wg starego przepisu swojej babci.Był pyszny. Nie wiem, czy kiedy spróbuję oryginału, ale wyobrażenie smaku mam.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 27-03-2012 kasztanka
    jadłam, bez rewelacji, jadłam wiele smaczniejszych. nie zjadłabym go ponownie :)
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 28-03-2012 Gość
    Ciasto jak ciasto ,wole sernik
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 28-03-2012 Fanka Sachera
    Przecież to normalne, że nie każdemu będzie smakować! Natomiast mi bardzo smakuje i co jakiś czas sprowadzam go sobie z Wiednia. Do tego trzeba samemu zrobić bitą śmietanę, bo te gotowe ze sklepu są nie do zjedzenia! Mniam, już się nie mogę doczekać kiedy go zjem ponownie :)
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 28-03-2012 Gość
    Jadłam i murzynka i oryginalnego Sachera. Z pewnością to nie jest to samo ciasto, no chyba, że sami oryginału nie jedliście i nie macie pojęcia jak on smakuje :P
    Gość (Wt., 27-03-2012) napisał:

    Gość (Wt., 27-03-2012) napisał:

    zwykły murzynek z marmoladą...



    i tu trafiles w samo sedno

    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 29-03-2012 loki
    zamówiłam kiedyś na uroczystą imprezę, przyjechał w pięknym drewnianym pudełku, świeżutki i pięknie wyglądający. Smak - jak piernik kętrzyński z lekkim zakalcem. Może przesadzam, ale to typowy produkt, którego legenda mityczego smaku przeszła smak rzeczywisty. W większości dobrych cukierni w kraju kupicie dużo lepszy wypiek. Polecam natomiast tort Dobosza
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 29-03-2012 Gość
    Jadłam w Wiedniu, jest cudowny. Można też zamówić - np.typ Liliput (w 1 opakowaniu drewnianym są 2 malutkie torciki). Pycha, polecam.
    Odpowiedz Zgłoś
1 2 3 4