Luksusowe desery: Tort Sachera

39 Komentarzy
3 Zdjęcia
Sobota, 28-04-2012

Od momentu powstania deseru, przepis na ten tort jest jedną z najbardziej tajemniczych, pieczołowicie strzeżonych receptur. Jego podstawą jest czekoladowe ciasto, cienko pokryte wysokiej jakości dżemem morelowym, z polewą na wierzchu. Nie trzeba oczywiście dodawać, że czekolada, będąca najważniejszym składnikiem, jest starannie selekcjonowana. Tort klasycznie podaje się z porcją bitej śmietany (ubitej bez dodatku cukru).

Wszystko zaczęło się w 1832 roku. Wenzel Clemens, książę Metternich, poprosił o przygotowanie wyjątkowego deseru, którym mógłby zaskoczyć swoich bogatych i rozpieszczonych gości. Kiedy przyszedł czas na wykonanie zadania, okazało się, że szef kuchni zniknął i zadanie powierzono jego 16-letniemu uczniowi. Wykonane przez niego ciasto było niesamowite: lekkie, puszyste, o niezapomnianym smaku. Wszyscy byli pod wrażeniem umiejętności i talentu.

Po tak spektakularnym sukcesie, Franz Sacher, postanowił działać na własną rękę jako wykwalifikowany kucharz pragnący systematycznie rozbudowywać swoje gastronomiczne imperium. Tort zyskiwał coraz to nowych zwolenników, a restauracje zapragnęły włączyć go do swojego menu. Sacher i jego deser stali się sławni.

Do tej pory znanych jest 360 tys. przepisów na tort Sachera. Jednak tradycyjny Sacher Torte jest tylko jeden. Chroniony jest nawet prawem autorskim. Istnieje kilka sposobów na to, aby sprawdzić, czy ciasto jest oryginalne. Prawdziwe ma specjalną pieczęć i pakowane jest w drewniane pudełko ze złotymi rogami. Najlepiej jednak zamówić ciasto w Hotelu Sacher, wybudowanym przez syna Franza. Tamtejszy tort jest na pewno tym właściwym. Kosztuje od 19 do 41 Euro. Można go też zamówić on-line.

http://www.sacher.com

EM

  • Czw., 29-03-2012 Gość
    jest pyszny :)
    Odpowiedz Zgłoś
  • Niedz., 01-04-2012 mundek
    Ile jeszcze negatywnych komentarzy pełnych polskiej żółci przeczytam na temat tortu? hahahahahahah
    Ze Wam nie szkoda energii na pisanie jak beznadziejny jest ten tort. Ah, zapomniałem, że to Polska. Tutaj ceni sie schabowego z kapustą. Byle był tani!
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 02-04-2012 Gość
    mundek (Niedz., 01-04-2012) napisał:

    Ile jeszcze negatywnych komentarzy pełnych polskiej żółci przeczytam na temat tortu? hahahahahahah

    Ze Wam nie szkoda energii na pisanie jak beznadziejny jest ten tort. Ah, zapomniałem, że to Polska. Tutaj ceni sie schabowego z kapustą. Byle był tani!


    Mundek chyba masz problem z własną żółcią ! Krytykując pisanie negatywnych komentarzy sam się nie mogłeś powstrzymać od krytyki. To taka "Polska" przywara.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 09-04-2012 Torcik Wedlowski :P
    Torcik Wedlowski (14 zł w każdym sklepie) i tak jest lepszy :) I bliżej :)
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 10-04-2012 moljo
    Zgadzam się z Zenonem, z całą rodziną byliśmy u Sachera przy Operze w Wiedniu, nie zjedliśmy do końca taki był " smaczny". ktoś x lat temu umiał się dobrze sprzedać , szkoda pieniędzy
    Odpowiedz Zgłoś
  • Sob., 05-05-2012 sonia7
    O torcie Sachera slyszalam jako dziecko. Dzieki temu artykulowi wreszcie poznalam smak tej legendy, gdyz zamowilal tort (o,9 kg) na stronie internetowej hotelu Sacher. Drugie tyle zaplacilam za przesylke kurierska, ale determinacja byla zbyt duza (i brak planow na odwiedzenie Wiednia). I poszlo zamowienie! Po dwoch dniach kurier wreczyl mi paczke z drewnianym pudelkiem skrywajacym smakolyk.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Sob., 05-05-2012 sonia7
    Po prostu po obejrzeniu filmiku powyzej, gdzie widac jak robione jest tort, jak cale ciasto impregnowane jest dzemem morelowym, zanim zostanie zatopione w czekoladzie. Sprobowalam. Zwyczajny tort. Na szczscie nie za slodki. Gdyby byl nasaczony paroma kroplamu rumu... Byloby lepiej.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 14-05-2012 RIKITIKI_czarnypapiez
    jeba%^e buraki , ten tort to cos niesamowitego. Zrecie gowniane ciastka ze swoich wiejskich piekarni a luksus widzicie na ekranie monitora. ZALOSNE!
    W wiedniu mase podrobek , kupowac w sacherze (przy filharmonii). Obowiazkowo espresso!
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 27-03-2013 Edith
    Ja jadłam ten tort w kawiarni Sachera w Innsbrucku, dla Mnie wyśmienity :)
    Odpowiedz Zgłoś
1 2 3 4