Najbardziej luksusowe dania i restauracje świata

9 Komentarzy
18 Zdjęć
Środa, 16-05-2012

Co w przypadku jedzenia oznacza luksus? Trudno dostępny produkt, unikalny na skalę światową, albo przygotowany według nietypowej receptury lub wymyślony przez wybitnego kucharza. Unikalność i rzadkość to oprócz oczywistych walorów smakowych najważniejsze cechy dla miłośników dobrego jedzenia i odkrywców luksusowego jedzenia. Cena oczywiście również gra tu ogromną rolę, ale pamiętajmy, że często jest ona absurdalnie wysoka tylko po to, by ograniczyć popyt, kiedy ma się ograniczoną podaż.

Oto propozycje najbardziej luksusowych dań i restauracji wybranych i opisanych przez magazyn Forbes:

1) Kawior od Daniela Bouluda: 50 g kawioru Golden Ossetra kosztuje $860. Do nowojorskiej restauracji trafia bezpośrednio z Morza Kaspijskiego.



2) French Laundry z doliny Napa: O rezerwację w tej restauracji zabijają się najwięksi smakosze. Każdego dnia szef kuchni, Thomas Keller tak przygotowuje menu, by nie powtórzyć składników z poprzednich dni.



3) Złoty Tort Sułtana: Szef kuchni z hotelu Ciragan Palace przygotował ciasto warte $1 000. Ozdobił je 24-karatowym złotem. Cukiernik użył też owoców marynowanych w rumie, francuskiej pszenicy i wanilii sprowadzanej wprost z Francuskiej Polinezji.



4) Białe trufle z Les Amis w Singapurze. Trzeba za nie zapłacić $800 od osoby.



5) Hamburger w Fleur de Lys w Las Vegas: Hubert Keller z hotelu Mandalay Bay stworzył specjalną kanapkę. Użył najdroższej wołowiny i trufli. W zestawie zamiast coli jest butelka drogiego wina. Całość kosztuje $5 000.



6) Nino Belissima Pizza. Standardowe ciasto pokryte homarami i kawiorem - za taką pizzę trzeba zapłacić aż $1 000.



7) Obiad na niebie. David Ghysels z Belgii przygotował ruchomą restaurację, zawieszoną w powietrzu na dźwigu. Można ją zamówić do każdego miejsca na świecie. „Dinner in the sky” od ubiegłego roku dostępny jest również w Polsce. (www.totalevents.pl) 

 

8) Piknik na plaży Macaroni - impreza na prywatnej wyspie Mustique na Karaibach, w archipelagu Grenadyn, należącym do Małych Antyli.



9) Stolik szefa kuchni w restauracji L'Espadon w Paryżu. Restauracja w hotelu Ritz szczyci się przede wszystkim tym, że za odpowiednią opłatą można zjeść kolację przy stole szefa kuchni (Michel Roth) i zobaczyć jednego z najsłynniejszych kucharzy przy pracy.



10) Szef kuchni Louis Pous z kurortu Little Palm Island urządzi restaurację tam gdzie chcemy (pod warunkiem, że to USA).  Za $10 000 można zorganizować przyjęcie dla 10 osób. Opłata nie zawiera wina i zastawy stołowej.



11) Obiad w szanghajskiej "Three on the Bund": Malutka sala restauracyjna mieści tylko dwóch gości i kelnera. Jedząc obiad przygotowany przez najlepszych szanghajskich kucharzy można, za całe 500 dolarów za parę, oglądać piękną panoramę miasta

Warto jednocześnie pamiętać, że prywatnym luksusem mogą być również doskonałe i jedyne w swoim rodzaju naleśniki babci, albo zupa pomidorowa przygotowana przez ukochaną osobę. A może to być budka z fast foodem w Miami gdzie w menu widnieją „Frytki krojone z miłością” serwowane przez zupełnie nieeleganckiego kucharza. Luksus to przede wszystkim możliwość zjedzenia tego co się pragnie w tym czasie i miejscu w którym się chce.

AWP

  • Pt., 11-05-2012 kasia

    Świetny artykuł. Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem.Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg!. Brak mi było motywacji. Aż wreszcie znajoma poleciła coś rewelacyjnego!(idealna-figura.eu).Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 11-05-2012 Gość
    Trzeba byc kompletnym idiotą zeby za hamburgera zaplacic 5000 $. Chyba ze to pieniadze ukradzione u innych. Zlodziej moze zaplacic nawet 10 000. Ale tylko zlodziej.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 11-05-2012 Gość
    "Obiad na niebie" coś pięknego... tak samo jak malutka szanghajska restauracja, w tak prywatnej atmosferce z ukochaną byłoby cudownie!!
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 11-05-2012 Gość
    Gość (Pt., 11-05-2012) napisał:

    Trzeba byc kompletnym idiotą zeby za hamburgera zaplacic 5000 $. Chyba ze to pieniadze ukradzione u innych. Zlodziej moze zaplacic nawet 10 000. Ale tylko zlodziej.

    Dokładnie sądzę tak jak Ty. Normalny człowiek dla samego siebie nie jest idiotą, by kupować coś takiego. Chyba, że jest właśnie w towarzystwie osób, którym chce pokazać swój status materialny albo w towarzystwie kobiety, której chce zaimponować.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 11-05-2012 Inka
    Kiedy masz pieniadze zmieniaja Sie potrzeby...
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 11-05-2012 junkers1
    Inka (Pt., 11-05-2012) napisał:

    Kiedy masz pieniadze zmieniaja Sie potrzeby...

    Tylko że to nie są potrzeby lecz zachcianki !!!
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 11-05-2012 Gość
    resrsr
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 11-05-2012 Gość
    Inka (Pt., 11-05-2012) napisał:

    Kiedy masz pieniadze zmieniaja Sie potrzeby...

    A jak Ci zabraknie wracasz do rzeczywistości.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Sob., 12-05-2012 Gość
    większość tych snobistycznych ofert jest w ogóle nieatrakcyjna. płacić za prestiż i modę? głupota.
    Odpowiedz Zgłoś