Najdziwniejsze owoce świata cz.1

3 Komentarze
20 Zdjęć
Wtorek, 18-09-2012

Jedną z ważnych części każdych podróży po rozmaitych zakątkach świata jest tradycyjna kuchnia regionu, narodowe potrawy oraz lokalne produkty wykorzystywane do przygotowywania posiłków. Najbardziej intrygujące okazują się być owoce, których kształty, smaki i zapachy nie dają o sobie zapomnieć przez długi czas. Dostępne zazwyczaj tylko w miejscu, gdzie się je hoduje czy uprawia, zaskakują niezwykła egzotyką oraz aromatami.

Zobaczcie najdziwniejsze owoce świata. Może próbowaliście już niektórych?

Akebia

Ten fioletowy owoc rośnie w północnej Japonii, w rejonie Tohoku. Można go zbierać tylko przez dwa tygodnie na początku jesieni. Dla wielu Japończyków jest symbolem zmieniających się pór roku. Znak, że dojrzał i można go jeść to pęknięta skórka, która odsłania miąższ. W smaku jest słodko (środek) oraz gorzki (skórka). Jako deser akebia popularność zyskała także w Korei i Chinach. 

Jaboticaba

Pochodzi z południowo-wschodniej Brazylii. Owoce rosną tuż przy samym pniu drzewa. Są filetowe z zewnątrz a w środku mają biały miąższ o kwaskowatym smaku. Można je jeść na surowo lub wykorzystywać do produkcji galaretek, napojów, dżemów, tart, win i likierów. Wielkością przypominają dojrzałe pomarańcze.

Cherymoia

Inaczej nazywana flaszowcem peruwiańskim. Pochodzi z Ameryki Południowej, ale uprawiana jest też w Azji Środkowej i Południowej. Ma biały miąższ o kremowej konsystencji z ciemnymi pestkami. Mark Twain nazwał cherymoię najsmaczniejszym owocem na świecie.

Cupuaçu

Rośnie w tropikalnych lasach deszczowych Kolumbii, Boliwii, Peru i północnej Brazylii. Ma podłużne, ciężkie owoce. Pachnie jak mieszanka czekolady i ananasa, ale smakuje jak gruszka z nutą banana. Ma dużo substancji odżywczych.

Cytron

Znany także jako Ręka Buddy ze względu na swój charakterystyczny kształt: owoce przypominają palce. Wykorzystuje się go głównie jako dodatek do deserów. Ma też zastosowanie w produkcji perfum oraz medycynie.

EM

Najdziwniejsze owoce świata cz.1

Cupuaçu

  • Najdziwniejsze owoce świata cz.1
  • Najdziwniejsze owoce świata cz.1
  • Najdziwniejsze owoce świata cz.1
  • Najdziwniejsze owoce świata cz.1
  • Najdziwniejsze owoce świata cz.1
  • Najdziwniejsze owoce świata cz.1
  • Najdziwniejsze owoce świata cz.1
  • Najdziwniejsze owoce świata cz.1
  • Najdziwniejsze owoce świata cz.1
  • Najdziwniejsze owoce świata cz.1
  • Najdziwniejsze owoce świata cz.1
  • Najdziwniejsze owoce świata cz.1
  • Najdziwniejsze owoce świata cz.1
  • Najdziwniejsze owoce świata cz.1
  • Najdziwniejsze owoce świata cz.1
  • Najdziwniejsze owoce świata cz.1
  • Najdziwniejsze owoce świata cz.1
  • Najdziwniejsze owoce świata cz.1
  • Najdziwniejsze owoce świata cz.1
  • Najdziwniejsze owoce świata cz.1
  • Wt., 18-09-2012 majdan
    Jezdze często do Brazyli Jem te wszyskie cuda , ale nasze porzeczki i czeresnie lepsze.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 21-09-2012 Gość
    majdan (Wt., 18-09-2012) napisał:

    Jezdze często do Brazyli Jem te wszyskie cuda , ale nasze porzeczki i czeresnie lepsze.



    Jezdzi sie rowerem chyba jak cos to latasz.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 27-09-2012 jntek
    Kazda sroczka swój ogonek chwali . pewnie też dobre. te egzotyczne.
    Odpowiedz Zgłoś