Najdziwniejsze owoce świata cz.2

6 Komentarzy
20 Zdjęć
Wtorek, 25-09-2012

Jedną z ważnych części każdych podróży po rozmaitych zakątkach świata jest tradycyjna kuchnia regionu, narodowe potrawy oraz lokalne produkty wykorzystywane do przygotowywania posiłków. Najbardziej intrygujące okazują się być owoce, których kształty, smaki i zapachy nie dają o sobie zapomnieć przez długi czas. Dostępne zazwyczaj tylko w miejscu, gdzie się je hoduje czy uprawia, zaskakują niezwykła egzotyką oraz aromatami.

Zobaczcie kolejne najdziwniejsze owoce świata (pierwszą część znajdziecie TU). Macie ochotę spróbować?

Ackee

Daleki kuzyn liczi uprawiany od 1700 roku głównie na Jamajce, choć pochodzi z Afryki Zachodniej. Uważany jest za narodowy owoc kraju. Ackee można jeść tylko kiedy jest dojrzałe (ma wtedy kolor czerwony), inaczej będzie miało właściwości trujące (wywołuje hipoglikemię). Zawiera dużo cennych składników odżywczych. Popularna potrawa to ackee i saltfish - owoce z  suszoną rybą, pomidorami, cebulą i specjalnym chlebem jamajskim.

Achiote

Najłatwiej można go znaleźć w obu Amerykach i Azji Południowo-Wschodniej. Owoc jest czerwony i twardy a w środku ma nasiona tego samego koloru. Nie można go jednak jeść. Jaskrawe barwy wykorzystuje się jako składnik barwiący m.in. w branży gastronomicznej.

Jackfruit

Ma największe na świecie owoce rosnące na drzewie. Mogą one ważyć nawet do kilkudziesięciu kilogramów. Występuje w Azji Południowo-Wschodniej, Indiach oraz Afryce. Pachnie jak melon, jest soczysty, słodki i zaskakująco,  miejscami pikantny.

Kiwano

Inaczej ogórek afrykański. Charakteryzuje się orzeźwiającym smakiem podobnym do kiwi, melona czy ogórka właśnie. Pachnie jednak jak banan. Miąższ jest wykorzystywany do przygotowywania sałatek, deserów jako dodatek do ryb i owoców morza.

Pitaja

Nazywana także smoczym owocem lub truskawkową gruszką. Służy m.in. do produkcji soków czy win, ale także jako dodatek do deserów, zwłaszcza tych lodowych. Uprawia się go przede wszystkim w Azji Południowo-Wschodniej. Ma słodki smak. Podobnie jak kiwano, jest niskokaloryczny.

 

EM

Najdziwniejsze owoce świata cz.2

Jackfruit

  • Najdziwniejsze owoce świata cz.2
  • Najdziwniejsze owoce świata cz.2
  • Najdziwniejsze owoce świata cz.2
  • Najdziwniejsze owoce świata cz.2
  • Najdziwniejsze owoce świata cz.2
  • Najdziwniejsze owoce świata cz.2
  • Najdziwniejsze owoce świata cz.2
  • Najdziwniejsze owoce świata cz.2
  • Najdziwniejsze owoce świata cz.2
  • Najdziwniejsze owoce świata cz.2
  • Najdziwniejsze owoce świata cz.2
  • Najdziwniejsze owoce świata cz.2
  • Najdziwniejsze owoce świata cz.2
  • Najdziwniejsze owoce świata cz.2
  • Najdziwniejsze owoce świata cz.2
  • Najdziwniejsze owoce świata cz.2
  • Najdziwniejsze owoce świata cz.2
  • Najdziwniejsze owoce świata cz.2
  • Najdziwniejsze owoce świata cz.2
  • Najdziwniejsze owoce świata cz.2
  • Wt., 25-09-2012 agulllka
    pitaja tylko dobrze dojrzała jest przepyszna!! niestety ciężko dobrą w PL znaleźć..
    polecam nie bać się i próbować na wyjazdach!! :)
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 25-09-2012 Gość
    kiwano unas do dostania w moim miasteczku. dobre .
    Odpowiedz Zgłoś
  • Niedz., 07-10-2012 Gość
    Witaminki , Dla Chlopczyka i dziewczynki.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 15-10-2012 alex komisarz
    nie znam , ale lubię
    Odpowiedz Zgłoś
  • Niedz., 19-05-2013 Ania
    mmmm.... to wszystko jest przepyszne zawsze gdy jade na wakacje do obcych krajów próbuje czegoś nowego :-)
    Odpowiedz Zgłoś
  • Sob., 05-10-2013 polks
    chciało by się takie zjeść..
    Odpowiedz Zgłoś