Najmodniejsze drinki: Pisco Sour

4 Komentarze
11 Zdjęć
Piątek, 03-08-2012

Pisco Sour to koktajl pochodzący z Ameryki Południowej, ale dziś znany i serwowany na całym świecie. Niektórzy etymolodzy sądzą, że słowo „pisco“ pochodzi z języka Keczua i oznacza ptaka – taką nazwę nosi brandy, które jest podstawowym składnikiem Pisco Sour. Alkohol ten stworzyli w XVI wieku hiszpańscy konkwiskadorzy, którzy osiedlili się w Peru – dziś Pisco produkowane jest także w Chile. W Peru Pisco Sour uznawane jest za narodowy napój. Stworzył go w latach 20. zeszłego wieku pracujący w Limie amerykański barman, Victor Vaughn Morris. Miał on swój własny bar, nazwany po prostu Morris’ Bar, popularny wśród towarzyskiej śmietanki stolicy Peru. Pierwsza wzmianka o Pisco Sour pojawiła się w druku w 1921 roku.

Składniki:
45ml brandy Pisco
15ml soku z cytryny
10ml syropu cukrowego
lód
Niektóre przepisy przewidują też dodanie jednego białka kurzego.

AT

  • Pt., 03-08-2012 sonia7
    To przerazajace, by do drinka dodac kurze biako! Aczkolwiek barman fajnie wszystko to zrobil w 3 minuty, ze chyba samemu wyprobuje.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 06-08-2012 Gość
    ja prosilam bez jaja zawsze.. i tez wychodzi dobre. raz tylko, ale u sprawdzonej rodzinki pilam z jajkiem (bardziej niz przelamanie wstretu do jajka wynikalo to z niewiedzy =D).
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 06-08-2012 Gość
    mniam mniam
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 24-10-2012 Lucy
    Właśnie wróciłam z Peru. Drink jest super i musi być z białkiem . Nikt nie pije i nie podaje bez białka. :)
    Odpowiedz Zgłoś