Nowa moda: chleb dla wymagających

1 Komentarz
8 Zdjęć
Niedziela, 05-05-2013

Większa wiedza na temat wypieku pieczywa, zainteresowanie produktami lokalnymi i znudzenie tradycyjną żywnością – w taki sposób tłumaczy się rosnącą ostatnio popularność rzadszych rodzajów chleba. Kryzys może i wygania ludzi z restauracji, ale za to rzadszych i bardziej oryginalnych produktów do spożycia w domu kupuje się więcej.

Czasy, kiedy chleb pszenny, razowy, żytni i orkiszowy na jednej półce były znakiem urozmaicenia, zdają się dobiegać końca. Biorąc pod uwagę rolę, jaką w codziennej diecie pełni chleb, do jego wyboru przywiązuje się zdecydowanie większą wagę. Różne rodzaje pieczywa to nie tylko odmienny smak, ale przede wszystkim nieco inne wartości odżywcze. Większy wybór sprzyja więc osobom przebywającym na diecie lub mającym problemy z trawieniem.

Jak przekonuje brytyjski „The Independent”, zwykły chleb idzie w odstawkę. Zastępują go m.in. focaccia (pieczywo włoskie), brioche (francuskie ciasto drożdżowe), pieczywo z dodatkiem wodorostów, pestek dyni lub orzechów włoskich, a także chleb czosnkowy i francuski chleb typu Pain de Campagne. Rośnie też liczba konsumentów, którzy zamiast gotowego chleba kupują maszynki i produkty do jego samodzielnego wypiekania. Co więcej, szczególnie pożądany jest chleb z nowych rodzajów mąki, o nieznanych wcześniej smakach.

Jeden z londyńskich piekarzy, Paul Shackleton, zaproponował nawet chleb z brokułów. Jego produkt to efekt pracy nad najmniej kalorycznym i najzdrowszym chlebem na świecie. Pieczywo okazało się mieć o 50 proc. mniej kalorii i 94 proc. mniej węglowodanów od chleba tradycyjnego. Póki co, pod nazwą Plan Bread , dostępne jest ono jedynie w Londynie. Przepis został niestety objęty tajemnicą.

MM

Nowa moda: chleb dla wymagających

Chleb dla wymagających. Brioche

  • Nowa moda: chleb dla wymagających
  • Nowa moda: chleb dla wymagających
  • Nowa moda: chleb dla wymagających
  • Nowa moda: chleb dla wymagających
  • Nowa moda: chleb dla wymagających
  • Nowa moda: chleb dla wymagających
  • Nowa moda: chleb dla wymagających
  • Nowa moda: chleb dla wymagających
  • Śr., 24-04-2013 acidburn
    Zauważyłem że jeśli idzie o produkty spożywcze to ostatnimi czasy coraz większą popularnością cieszą się produkty droższe ale robione z lepszych produktów. Takie jak piwo, kiełbasa czy właśnie chleb... może to jest sposób na biznes
    Odpowiedz Zgłoś