23 tys. funtów – tyle zarobić może kucharz, który zatrudniony zostanie przez brytyjską rodzinę królewską. Na stronie Pałacu Buckingham opublikowana została oferta pracy na stanowisku sous chef.
Kucharzem zatrudnionym w Pałacu Buckingham może zostać osoba z doświadczeniem nabytym w restauracjach 5-gwiazdkowych obiektów. Rodzina królewska wymaga także znajomości kuchni francuskiej, gotowości do trzech miesięcy pracy w rezydencjach znajdujących się poza Londynem i doświadczenia w planowaniu menu.
Sous chef jako zastępca szefa kuchni odpowiedzialny jest m.in. za porządek w kuchni i szkolenia pracowników. Wymaga się więc od niego także rozwiniętych umiejętności interpersonalnych i organizacyjnych. W Pałacu Buckingham do jego obowiązków należałoby zarówno przygotowywanie posiłków codziennych, jak i na bankiety do 800 osób.
Choć praca przed dużymi bankietami faktycznie wymaga wiedzy i umiejętności, codzienna dieta królowej Elżbiety II nie jest już tak absorbująca. Jak twierdzi Darren McGrady, który dla królowej gotował przez 15 lat, na śniadania jada chrupki Kellogg's, grzanki z dżemem i czekoladowe ciastka, które popija herbatą Darjeeling.
Roczna pensja w wysokości 23 tys. funtów to wynagrodzenie za pracę w wymiarze 45 godzin tygodniowo i z zapewnionymi noclegami. Aplikacje przyjmowane są do 10 maja. Więcej informacji TU.
Czytaj też: Na zmywaku u Jej Królewskiej Mości
MM