Pięć najsłynniejszych potraw regionalnych

3 Komentarze
0 Zdjęć
Niedziela, 15-07-2012

Wiele dań nierozerwalnie związanych jest z miejscem, w którym je wymyślono. Często bywa tak, że region lub miasto, w którym po raz pierwszy ugotowano daną potrawę, udziela mu swojej nazwy. Oto pięć z najbardziej znanych:

1. Skrzydełka Buffalo (Buffalo Wings): przepis na skrzydełka kurczaka, smażone w głębokim tłuszczu, przypisuje się niejakiej Teressie Bellissimo z miasta Buffalo w stanie Nowy Jork. Popularne dziś w całym USA.



2. Kaczka po pekińsku. Pierwsza restauracja podająca kaczkę przyrządzoną w taki sposób została otwarta w 1416 roku w Pekinie. Ptak pieczony jest wolno, czasem parę dni, w sposób, który sprawia, że skóra staje niezwykle chrupka. W Pekinie znajduje się także siedmiopiętrowa restauracja Quanjude, gdzie podaje się ponad 5000 porcji tej potrawy dziennie.



3. Yorkshire Pudding. Ten słony wypiek z ciasta naleśnikowego wymyślono w północnej Anglii, w hrabstwie Yorkshire, ale dziś popularny jest w całej Wielkiej Brytanii – to żelazny element tradycyjnego niedzielnego obiadu.



4. Sałatka nicejska. Wymyślona w Nicei, sałatka ta jest dziś znana i przyrządzana na całym świecie, w wielu odmianach, choć puryści krzywią się na przepisy, które odstępują od tradycyjnej wersji.

5.    Mole Poblano. Mole to niezwykle popularny w Meksyku sos, który zawiera często ponad 20 składników, w tym czekoladę, i którym tradycyjnie polewa się pieczeń z indyka. Mieszkańcy miasta Puebla twierdzą, że to tam wymyślono Mole.

AT

  • Wt., 17-07-2012 sle
    a gdzie "rolada śląska"???
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 19-07-2012 MAGICCOLOR
    Polecam druk cyfrowy MAGICCOLOR.
    Druk ulotek, plakatów, zdjęć, prac dyplomowych. Zapraszamy do punktu druku w Katowicach.
    http://www.magiccolor.pl
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 31-07-2012 ktos
    sle (Wt., 17-07-2012) napisał:

    a gdzie "rolada śląska"???



    zjedli ;) jak i wiele innych smakolyków
    Odpowiedz Zgłoś