Przechowywanie żywności

9 Komentarzy
2 Zdjęcia
Czwartek, 20-11-2008

Przechowywanie żywności

Spotkałam ostatnio znajomą, która wracała z zakupów z bagażnikiem po brzegi wyładowanym dyniami. Widząc mój zdziwiony wyraz twarzy, wyjaśniła ze stoickim spokojem, że to na zimę.

Sporo o tych dyniach myślałam. Pamiętam co prawda niepodrabialny smak przetworów z piwnicy babci i moje rozczarowanie, gdy zjadłam pierwszy dżem z hipermarketu, ale marynowanie dyń i pasteryzowanie truskawek nie przyszło mi do głowy. Do dżemów się przyzwyczaiłam i twierdzę wręcz, że są całkiem dobre, jak zresztą wszystkie inne kupowane regularnie puszki i słoiki.

Ku mojemu zaskoczeniu okazało się jednak, że wspomniana znajoma nie jest jedyną osobą kupującą dziesiątki kilogramów dyni, ziemniaków, cebuli, pomidorów oraz innych warzyw i owoców. Proceder ma miejsce regularnie, sezonowo, bez względu na szerokość geograficzną i obejmuje mocno zróżnicowane grupy wiekowe. W związku z opanowującym świat kryzysem wyszedł on na światło dzienne i zyskał kilka nowych tłumaczeń. Kiedyś przechowywanie żywności i wypełniona na czas piwnica były rozpatrywane w kategoriach być, albo nie być. Dzisiaj taka umiejętność świadczy o gospodarności, zaradności i świadomości gospodarzy, nawet tych mieszkających w metropoliach typu Nowy Jork.

Nie tylko oszczędność i ekonomia mają tu swój udział. Mieszkańcy wielkich miast coraz częściej myślą o zdrowym odżywianiu. Karierę robi słowo organic, a pochodzenie jedzenia i sposób jego przetworzenia zaczynają być równie istotne, co jego smak. Mieszkanie w centrum miasta nie musi być skazaniem na produkty o niekończącym się okresie przydatności do spożycia i całą listę zawartych w jedzeniu ulepszaczy. Wystarczy dobrze zorganizować piwnicę, rozpytać w okolicy o hodowców warzyw i owoców, którzy chętnie odsprzedadzą część swoich plonów i zacząć przeglądać przepisy na przetwory. Amerykanie zorganizowali już specjalne kursy, na których zgłębia się techniki przechowywania żywności. Polakom zostaje pobliska księgarnia, świetnie działające fora internetowe oraz niepodważalna wiedza i przepisy babci.

Przechowywanie żywności

AW

  • Czw., 20-11-2008 gość
    yy. i co ma to do luksusu? :|
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 20-11-2008 gość
    wiecej niz ci sie wydaje...
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 20-11-2008 AJC
    gość (Czwartek, 20-11-2008) napisał:



    yy. i co ma to do luksusu? :|


    Zwazywszy, iz produkty organiczne sa ok. 25% drozsze od tych "regularnych" jest to wiekszy luksus niz niejednemu moze sie wydawac. Ze nie wspomne o tym, iz w dzisiejszych zaganianych czasach, gdzie wszystko mozna kupic, takie domowej roboty przetwory nabieraja jeszcze glebszego, i wlasnie luksusowego, znaczenia - bo nie kazdego na to stac, nie kazdy potrafi, a smakuje lepiej.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 21-11-2008 gość
    ale czy przetworzone w ten sposob warzywa nei traca wartosic odzywczych? rozumiem ze mrozonki, .......ale dzemy? korniszony?/// bez przesady...ale to nei jest zbytnio zdrowe
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 21-11-2008 gość
    po co wypelniac piwnice jak mozna kupic waryzwa calym rokiem?
    Odpowiedz Zgłoś
  • Sob., 22-11-2008 gość
    dżemy i korniszony nie sa zdrowe?

    gdzieś ty się człowieku uchował/a?

    swoja kiszona kapusta, ogórki, grzyby marynowane, papryka marynowana, kompoty itd.

    Zero chemii, smacznie i zdrowo.

    Do tego własnoręcznie pieczony chleb, własne sery, wędliny i domowe piwo.

    To jest luksus życia.

    warszawka nigdy tego nie pozna, tego smaku zycia.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Sob., 22-11-2008 gość
    ciekawe do czego to zima nie można iść na zakupy bez sensu
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 25-11-2008 gość
    Co za bzdurne artykuły, co za idiotyczne dyskusje....A ty wyjeżdzaj z Warszawy na wieś z której pochodzisz.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 14-09-2009 Eweczka
    Ja do przechowywania żywności używam takich pojemniczkow próżniowych Dafi, swietnie nadaja sie do przechowywania wedlin i serow, warzyw itp. Zdecydowanie polecam pojemniki próżniowe do np. wiejskiej kielbaski lub intensywnie pachnacych salatek (doskonale ukrywaja zapach w lodowce).

    Za takie pieniazki swietny produkt, rewelacyjnie i bardzo estetycznie wykonany, wiec swietnie zdobi moja lodowke

    Swoje kupilam w sklepie internetowym http://www.saintbest.pl , dobra obsluga i szybki transport.

    Pozdrawiam wszystkich
    Odpowiedz Zgłoś