Sezon grzybowy rozpoczęty, a jego pierwszym zwiastunem są kurki zwane też lisicami, liszkami i pieprzykami. Smakosze cenią je za aromat i chrupkość. Ten popularny w naszych lasach grzyb świetnie nadaje się do sporządzania wielu potraw. W polskiej kuchni spotkamy go najczęściej w sosach, jest też serwowany z mięsem i kaszami bądź jako składnik zapiekanek.
Warto jednak poeksperymentować z kurkami i dodać je do sałatek, omletów czy nawet do kanapek. Jeśli nie możemy się doczekać urlopu, zapach tych złotych grzybów na pewno przeniesie nas na chwilę do sosnowego lasu.
Zobacz także: Przepisy na weekend: kuchnia polska w zaskakującym wydaniu
Zobacz także: Kuchnie świata na weekend: kuchnia hiszpańska
Zobacz także: 10 przepisów na weekend: Azjatyckie smaki
Zobacz także: 10 przepisów na weekend: Ryby i owce morza
Zobacz także: 10 przepisów na weekend – mięsne dania
Zobacz także: 10 przepisów na weekend: Kuchnia francuska
Kurki z oscypkiem z sosem balsamico, przepis TU
Duszone grzyby z rozmarynem i czerwonym winem, przepis TU
Zupa grzybowa z mascarpone i tymiankiem, przepis TU
Risotto z grzybami, przepis TU
Grzyby i kozacka tarta, przepis TU
Focaccia z kurkami i oregano, przepis TU
Kremowa zupa twarogowa z portobello i ziołami, przepis TU
Sos kurkowy, przepis TU
Makaron z sosem grzybowym i cukinią, przepis TU
Kabaczek faszerowany mielonym mięsem i kurkami, przepis TU
MB