Twarde, pleśniowe czy ciągnące? W świecie serów każdy może znaleźć coś dla siebie, od przekąsek do wytrawnych win po dodatki do słodkich ciastek. Sery to coś więcej niż mleczny produkt. Jak twierdzą jego miłośnicy, wyrób najwyższej jakości powstaje dzięki olbrzymiej cierpliwości i miłości do wykwintnych smaków. Choć sery do najmniej kalorycznych nie należą, dania z ich dodatkiem to prawdziwa uczta dla podniebienia. Wykorzystując wolne chwile podczas weekendu, spróbujmy kilku ciekawych przepisów z serem w roli głównej.
Domowy twaróg, przepis TU
Tarta z trzema serami i dynią, przepis TU
Gruszki balsamiczne w szynce parmeńskiej z serem Pecorino, przepis TU
Krem cebulowo-porowy z mascarpone, przepis TU
Zapiekana babci Rozalii, przepis TU
Grzanki z kozim serkiem i winogronami, przepis TU
Tarta z gruszką i serem pleśniowym, przepis TU
Sernik nowojorski, przepis TU
Spaghetti zapiekane pod wiejskim serkiem, przepis TU
Grillowany ser kozi, przepis TU
Zobacz także: Przepisy na weekend: kuchnia polska w zaskakującym wydaniu
Zobacz także: Kuchnie świata na weekend: kuchnia hiszpańska
Zobacz także: 10 przepisów na weekend: Azjatyckie smaki
Zobacz także: 10 przepisów na weekend: Ryby i owce morza
Zobacz także: 10 przepisów na weekend – mięsne dania
Zobacz także: 10 przepisów na weekend: Kuchnia francuska
MM