Cenimy go za piękny kolor i delikatny smak. Świetnie gasi pragnienie i jest składnikiem wielu letnich surówek. Ogórek, niezastąpiony latem, doskonale sprawdza się w klasycznych polskich potrawach, ale też w bardziej wyszukanych daniach. Mizeria i chłodnik na stałe weszły do naszego jadłospisu, jednak warto poeksperymentować z ogórkiem.
Połączmy go z awokado, dodajmy do szaszłyka, przyrządźmy aromatyczne tabouleh. Za tę odwagę na pewno będziemy nagrodzeni zaskakującym smakiem i mocnym letnim aromatem.
Zobacz także: Kulinarne szaleństwa: ciasta w słoikach
Zobacz także: Kulinarne szaleństwa: torty na niedzielny deser
Zobacz także: Przepisy na weekend: kuchnia polska w zaskakującym wydaniu
Zobacz także: Przepisy na weekend: jajeczne dania
„Tabouleh” z komosą ryżową (quinoą) i chili, przepis TU
Sałatka Gros, przepis TU
Kremowy chłodnik ogórkowy, przepis TU
Terrina z wędzonego łososia i zielonego ogórka, przepis TU
Sałatka ze szpinaku, truskawek i ogórka, przepis TU
Sałatka z nowalijek z chrupiącą chałką, przepis TU
Szaszłyki z kurczaka, ogórka pieczarek, przepis TU
Ogórek w occie po tajsku (Ahjaad), przepis TU
Kremowa zupa ogórkowa z awokado, przepis TU
MB