Przewodnik konesera: gravadlax (gravlax)

5 Komentarzy
8 Zdjęć
Poniedziałek, 01-10-2012

Gravadlax (gravlax) to skandynawski przysmak, znany także w krajach nadbałtyckich. Słone, cienko pokrojone plasterki marynowanego łososia połączone z sosem chrzanowym lub musztardowym, i kromką świeżego żytniego chleba to nie tylko smaczne, ale także zdrowe danie, które dostarcza tak ważnych dla naszego organizmu kwasów omega, jakich często brakuje w polskiej diecie.

Jest wiele przepisów na gravadlax - niektóre polegają na marynowaniu świeżej ryby, zazwyczaj łososia, ale może to też być np. pstrąg, w soli, koperku, cukrze i pieprzu; w Szwecji do marynaty dodaje się często tarte buraki i wódkę, gravlax bywa też serwowany właśnie z wódką. Znakomity jako przekąska lub główne danie, jest żelazną pozycją w menu restauracji podających dania kuchni skandynawskich.

Przepisy na tę potrawę znajdziemy z łatwością, zarówno w książkach kucharskich, jak i na blogach kulinarnych.

AT