Przewodnik konesera: grzyby Matsutake

1 Komentarz
8 Zdjęć
Poniedziałek, 10-12-2012

Najszlachetniejszy rodzaj grzybów nie tylko ze względu na wysoką cenę, jaką trzeba za nie zapłacić, ale i rzadkość występowania. Ich konkurencją mogą być tylko trufle.

Matsutake występują głównie w Japonii, Korei, Chinach, ale także w USA czy Finlandii. Żyją w symbiozie z korzeniami drzew. Ich cechą charakterystyczną jest to, że nigdy nie rosną dwa razy w tym samym miejscu. W Japonii spotkać można je tylko pod czerwoną sosną japońską.

Mają bardzo łagodny, delikatny smak, lekki aromat. Są dosyć mięsiste. Japończycy bardzo celebrują Matsutake, dlatego zwykło się je podawać tylko na wyjątkowe okazje.

Ze względu na zarazę, która zaatakowała Japonię, drzew i grzybów jest coraz mniej. Ma to wpływ oczywiście na ceny, które wahają się od ok. 6 do nawet 12 tys. zł za kilogram luksusowego smakołyku. Importowane grzyby są znacznie

EM