Obowiązkowa pozycja w menu dla tych, którzy odkrywają japońskie smaki. Kaiseki (lub kaiseki-ryōri) to posiłek złożony z kilku potraw, przygotowywany z sezonowych składników i regionalnych produktów. Odpowiednio przyrządzony, zaaranżowany oraz podany uważany jest przez wielu za kulinarne dzieło sztuki.
Prawdziwe kaiseki wymaga wprawnej ręki kucharza oraz świeżych, najwyższej jakości składników. Same dodatki nie są aż tak ważne. Każde danie ma swoją oddzielną nazwę i gotowane jest w specjalny sposób, tak aby zachować pierwotne smaki.
Ryori to japońskie słowo oznaczające "talerze" a kaiseki pochodzi z opowieści o buddyjskich kapłanach. Podczas ćwiczeń Zen trzymali oni gorący kamień ("seki") w kieszeni swojego kimona ("kai"). Miało to im pomóc w czasie postu, ponieważ ciepło działa kojąco i uspokajająco.
Posiłek kaiseki-ryori był serwowany podczas tradycyjnych ceremonii herbaty. Japończycy uważali, że smak herbaty jest lepszy, jeśli ludzie nie są głodni, dlatego oprócz trunku jedli także lekkie potrawy. Na początku była to zupa i 3 dania warzywne. Potem włączono też ryby, mięso.
Kaiseki wymaga wielogodzinnych przygotowań. Wyspecjalizowane restauracje proponują menu składające się m.in. z potraw gotowanych, grillowanych, w tempurze. Jedno z najlepszych miejsc w Japonii i na świecie, gdzie można skosztować tego tradycyjnego specjału to Kikunoi w Kioto.
EM