Przewodnik konesera: langusta kolczasta australijska

2 Komentarze
12 Zdjęć
Środa, 05-12-2012

Nazywany jest klejnotem oceanu. Rock lobster albo inaczej homar/langusta kolczasta australijska to jeden z najbardziej wartościowych towarów eksportowych Australii i poszukiwany przez smakoszy przysmak. Ceniony jest zwłaszcza w Europie i Azji.

Łowi się go  na zachodzie kontynentu. Tamtejsze wody są za bardzo czyste i zimne. Połów langusty uważa się za sztukę, a rybacy, którzy się tym zajmują są prawdziwymi mistrzami. Skorupiaki muszą być transportowane według bardzo rygorystycznych zasad. Eksportuje się je świeże (uprzednio zanurza w lodowatej wodzie, dzięki czemu są trochę uśpione), a kiedy dotrą na miejsce wypuszcza do akwarium. Dostawa nie może trwać dłużej niż 30 godzin. Dopuszcza się także transport mrożonych homarów.

Mięso rock lobster jest niezwykle delikatne, ma doskonałą konsystencję i smak. Jada się zazwyczaj ogon homara, a pozostałe części wykorzystuje jako np. składnik sosów lub zup. Jeden skorupiak może ważyć nawet do 6 kg.

 

EM