Przewodnik konesera: membrillo

1 Komentarz
8 Zdjęć
Niedziela, 21-04-2013

Europejskie smaki zwykle utożsamiane są z lubianą przez ogół kuchnią włoską. To błąd, ponieważ każde państwo może pochwalić się swoimi tradycyjnymi daniami, których inni może i jeszcze nie znają, ale na pewno chętnie by spróbowali. Ta prawidłowość dotyczy także kuchni hiszpańskiej . Jednym z jego reprezentantów jest membrillo, czyli pasta z pigwy.

Membrillo to słodka pasta o smaku przypominającym nieco jabłko i gruszkę. Jej konsystencja przypomina dobrze nam znaną marmoladę. W Hiszpanii membrillo wraz z serem manchego tworzą tradycyjny deser, którego kwintesencją jest kontrast smaków. Pasty z pigwy używa się m.in. do wypełniania ciastek lub rogalików, tapas i przyrządzania sosów, ponieważ pasuje ona także do mięs. Niekiedy dodaje się do niej orzechy.

Przygotowanie membrillo nie jest trudne, ale wymaga czasu. Po obraniu, wydrążeniu i pokrojeniu owoców należy je ugotować, a po odcedzeniu zmiksować. Następnie masę, z dodanymi do niej cukrem i sokiem cytrynowym, smaży się. Gdy pasta uzyskuje oczekiwany kolor, zestawia się ją do stężenia.

Pasta z pigwy, opisywana także jako konfitura z pigwy, dostępna jest w sklepach z hiszpańskimi artykułami spożywczymi. Opakowanie o zawartości 200g kosztuje maksymalnie kilkanaście złotych.

MM

Przewodnik konesera: membrillo

Membrillo to słodko-kwaśny reprezentant kuchni hiszpańskiej

  • Przewodnik konesera: membrillo
  • Przewodnik konesera: membrillo
  • Przewodnik konesera: membrillo
  • Przewodnik konesera: membrillo
  • Przewodnik konesera: membrillo
  • Przewodnik konesera: membrillo
  • Przewodnik konesera: membrillo
  • Przewodnik konesera: membrillo
  • Wt., 23-04-2013 acidburn
    Powiem że wygląda naprawdę ciekawie :D
    Odpowiedz Zgłoś