Przewodnik konesera: Oliwy z oliwek

4 Komentarze
6 Zdjęć
Niedziela, 14-07-2013

Sezon na sałatki ze świeżych warzyw w pełni, a trudno wyobrazić sobie smaczne mieszanki bez kilku kropli dobrej oliwy z oliwek. Jak w powiększającej się ofercie znaleźć tę najlepszą, najsmaczniejsza i najzdrowszą? Oto kilka wskazówek dla miłośników extra virgine:

Najlepsze oliwy pojawiają się na ryku wczesną zimą. Sezon zbioru i wyciskania oliwek przypada na listopad i początek grudnia. To wtedy mamy największy wybór produktów.

Oliwa jest jak wino – jej smak, aromat i wartości odżywcze zależą od tego, jakie było lato danego roku. Ilość opadów, słońca i jakość gleby wpływają na smak oleju, dlatego może się on różnić smakiem, nawet jeśli pochodzi od tego samego producenta.

Większe znaczenie od miejsca pochodzenia ma sposób wytwarzania oliwy. W zależności od tego, jakie metody zostały użyte, mamy odmiany różniące się walorami smakowymi i zdrowotnymi. Najlepsza jest oczywiście extra virgine czyli oliwa z pierwszego tłoczenia, tłoczona na zimno.

Warto przy zakupie zwrócić uwagę na to, co jest napisane na opakowaniu małym drukiem. Dobra oliwa powinna zawierać informację o sposobie toczenia, kraju pochodzenia, gatunku oliwek, z których została uzyskana, producencie i importerze.

Oliwę najlepiej przechowywać w ciemnych butelkach lub puszkach, chronić przed nadmiernym oświetleniem i zmianami temperatury. W takich warunkach oliwa może stać nawet dwa lata. Po otwarciu przez miesiąc zachowuje wszystkie swoje wartości odżywcze i smakowe. Jeśli jest mętna i zielonkawa to bardzo dobrze – tak wygląda właśnie wyciskana na zimno i świeża. Gdy robi się pomarańczowa, to znak, że trzeba ją wyrzucić.

Oczywiście każdy konsument musi określić swój ulubiony smak oliwy. Jest kilka gatunków drzew oliwnych, które różnią się walorami smakowymi. Warto popróbować różnych odmian, żeby znaleźć swoją ulubioną.

Niestety za dobrą oliwę trzeba trochę zapłacić. Koszt wyprodukowania litra oleju to ok. 6-8 euro, jeśli więc mamy zapłacić mniej, to z pewnością kupujemy mieszankę różnych substancji, które niewiele mają wspólnego z oliwkami.

Jeśli bardzo zależy nam na tym, żeby wiedzieć, skąd pochodzi nasza oliwa, możemy wziąć udział w akcji Adotta un albero di Olivo Secolare, czyli adoptuj drzewo oliwne. Adopcja gwarantuje nam 10 litrów oliwy rocznie z naszego własnego drzewa. Możemy też monitorować proces powstawiania oliwy a nawet osobiście zbierać ją i tłoczyć.

Oliwy z oliwek najwyższej jakości można kupić w sklepach z śródziemnomorską żywnością, jak również przez internet TU i TU.

MB

Przewodnik konesera: Oliwy z oliwek

Masia el Altet Hiszpania. Słodkawa i gęsta konsystencja z wyczuwalnym aromatem cytrusów

  • Przewodnik konesera: Oliwy z oliwek
  • Przewodnik konesera: Oliwy z oliwek
  • Przewodnik konesera: Oliwy z oliwek
  • Przewodnik konesera: Oliwy z oliwek
  • Przewodnik konesera: Oliwy z oliwek
  • Przewodnik konesera: Oliwy z oliwek
  • Niedz., 14-07-2013 gość
    oliwa jest zawsze z oliwek. Nie trzeba dodawać tego. Jak mówimy oliwa to myślimy o oliwie z oliwek. Olej to produkt z innych nasion.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Niedz., 14-07-2013 Gość
    gość (Niedz., 14-07-2013) napisał:

    oliwa jest zawsze z oliwek. Nie trzeba dodawać tego. Jak mówimy oliwa to myślimy o oliwie z oliwek. Olej to produkt z innych nasion.


    POPIERAM - NARESZCIE KTOŚ MĄDRY TO ZAUWAŻYŁ, BO OBECNIE TE PISMAKI PISZĄ I SAMI NIE WIEDZĄ O CZYM...
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 15-07-2013 Gość
    oliwy nie trzeba chronic przed swiatlem.

    w ciemnosci zostaje klaorwna na swietle moze zmetniec, ale to jedyna zmiana, wartosci odzywcze sie nie zmienia
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 29-07-2013 smakowo
    a ja mam swojego zaufanego dostawcę. od co, znaleziony co prawda na allegro, ale firma rzetelna.
    http://allegro.pl/listing/user/…
    Odpowiedz Zgłoś