Przewodnik konesera: ser Pule

2 Komentarze
8 Zdjęć
Czwartek, 15-11-2012

Pule oficjalnie został uznany najdroższym serem świata. Wytwarza się go w Serbii. Aby powstał jeden kilogram potrzeba ok. 25 litrów mleka z osła. To ma wpływ na jego wysoką cenę.  Nie można kupić go w sklepie, ponieważ jego produkcja nie odbywa się na masową skalę. Nawet zatem jeśli stać cię na choćby plasterek tego białego sera, musisz cierpliwie poczekać na jego zamówienie.

Ten ser o kruchej konsystencji, powstaje w serbskim rezerwacie Zasavica, który znajduje się 50 km od Belgradu. Jego receptura owiana jest tajemnicą. Mleko użyte do produkcji też nie jest zwyczajne. Pochodzi ono od specjalnego gatunku oślic z Bałkanów. Zasavica to jak na razie jedyne miejsce, gdzie te zwierzęta hoduje się dla mleka, będącego składnikiem sera.

Mleko ośle jest bardzo zdrowe. W porównaniu do krowiego zawiera 60 razy więcej witaminy C.

EM

  • Czw., 15-11-2012 zorro
    Taki sobie osiołek , a ile kasy daje.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 16-11-2012 jeni
    Co kraj to obyczaj . my mamy tansze oscypki.
    Odpowiedz Zgłoś