Przewodnik konesera: wąsonogi z Costa da Morte

1 Komentarz
8 Zdjęć
Czwartek, 26-09-2013

Wszelkiego rodzaju owoce morza są popularne i u nas, ale by skosztować skorupiaków z hiszpańskiego wybrzeża Costa da Morte (zwanego też Costa de la Muerte czyli Wybrzeżem Śmierci), trzeba się wybrać do najdroższych restauracji Madrytu czy Barcelony.

Costa da Morte zawdzięcza swoją nazwę licznym wrakom statków zatopionych wzdłuż zdradzieckiego skalistego wybrzeża. Poławianie występującego tam gatunku wąsonogów (rodzaj skorupiaka) jest bardzo niebezpieczne, i między innymi dlatego cena tego przysmaku jest wysoka: w restauracji za talerz wąsonogów koneserzy płacą około 100 euro.

Skorupiaki te cenione są za bardzo intensywny "morski" smak, podobny, ale bardziej wyrazisty, niż innych owoców morza. Podaje się je najczęściej bez żadnych dodatków, nawet przypraw, po uprzednim krótkim podgotowaniu w wodzie morskiej.

AT

Przewodnik konesera: wąsonogi z Costa da Morte

Przewodnik konesera: wąsonogi z Costa da Morte

  • Przewodnik konesera: wąsonogi z Costa da Morte
  • Przewodnik konesera: wąsonogi z Costa da Morte
  • Przewodnik konesera: wąsonogi z Costa da Morte
  • Przewodnik konesera: wąsonogi z Costa da Morte
  • Przewodnik konesera: wąsonogi z Costa da Morte
  • Przewodnik konesera: wąsonogi z Costa da Morte
  • Przewodnik konesera: wąsonogi z Costa da Morte
  • Przewodnik konesera: wąsonogi z Costa da Morte