Organizowane cyklicznie targi z żywnością ekologiczną cieszą się coraz większą popularnością. Takie miejsca to alternatywa dla osób, które nie mają zaufania do produktów oferowanych w supermarketach czy zwykłych sklepach i wolą artykuły produkowane tradycyjnymi metodami, od lokalnych dostawców, z ekologicznymi certyfikatami.
Nie jest tajemnicą, że za jakość trzeba zapłacić, dlatego zakupy na eko bazarze potrafią być droższe nawet o połowę. W jednym miejscu zaopatrzyć się za to można we wszystkie potrzebne artykuły spożywcze: wędliny, mięso, drób, nabiał, jaja, owoce, warzywa, przetwory, ryby, ciasta, soki, pieczywo, wyroby garmażeryjne, oleje a także kosmetyki czy środki czystości.
Oto trzy targi w Warszawie, gdzie zrobicie ekologiczne zakupy.
Pierwszy eko bazar w Polsce, działający na terenie dawnej fabryki Norblina przy ul. Żelaznej. Czynny w każdą sobotę. Wystawia się tutaj kilkudziesięciu producentów i hodowców. Oferta jest duża i trzeba czasem uzbroić się cierpliwość podczas stania w kolejce do danego stoiska. Na Biobazarze kupicie jedzenie, kosmetyki oraz środki czystości.
Le Targ jest na Saskiej Kępie w czwartki i soboty (czasowo działalność zawieszono, ale mamy nadzieję, że Le Targ wkrótce powróci do kawiarni Szara Cegła ) a w piątki na Solcu (w kawiarni Solec). W ofercie artykuły spożywcze m.in. chleb od Elki Król, sok z Wiatrowego Sadu i ser z Kaszubskiej Kozy.
Najnowsza inicjatywa na Mokotowie przy ul. Madalińskiego, w siedzibie Nowego Teatru. Oprócz jedzenia zaopatrzyć się tutaj można np. w akcesoria kulinarne czy książki kucharskie. Organizatorzy chcą stworzyć nie tylko przestrzeń zakupową, ale także miejsce spotkań dla mieszkańców dzielnicy. Nowy Targ zaprasza w każdą sobotę.
Zdjęcia: Biobazar, Le Targ, Nowy Targ
EM