Jedzenie śniadań oprócz tego, że zdrowe i ważne, stało się także modne. Poranne posiłki w weekendy przeciągają się często do godzin popołudniowych.
Coraz częściej na śniadanie wpada się do znajomych i wspólnie się je przygotowuje. Kiedy czasu brak, najlepiej skorzystać z propozycji knajpek i barów, które robią z oferty śniadaniowej jeden ze swoich głównych atutów.
Wybór jest spory: od jajecznicy, kanapek, po musli, sałatki, omlety, bajgle, ekologiczne koktajle, naleśniki, parówki, kończąc na otwartych bufetach i posiłkach z różnych stron świata (francuskie, angielskie, orientalne).
Wybraliśmy 5 warszawskich lokali, do których warto wpaść na śniadanie.
Restauracja (pisalismy o niej TUTAJ) i bar przy Teatrze Rozmaitości. Lubują się tu w regionalnych produktach i lokalnych dostawcach. W weekendy śniadania serwują w formie bufetu. Zjecie m.in. chałkę z powidłami, suszone owoce i orzechy, jajka w koszulkach, owsiankę, ekologiczne sery i wędliny, soki ze świeżych owoców albo parówki.
Miejsce dla rannych ptaszków. Śniadanie we francuskim bistro ( http://www.luxlux.pl/artykul/tu-warto-bywac-petit-appetit-23531) zjecie już od 6.30. Pieczywo wypiekane jest na miejscu, więc polecamy szczególnie wszelkie bagietki, kanapki i słodkości. Jeśli nie pędzicie akuratdo pracy warto też usiąść na kawę i zamówić np. naleśniki, jajecznicę albo omlety.
Będąc tu koniecznie trzeba spróbować aromatycznej kawy. A zamawiając śniadanie możecie mieć pewność, że głodni nie wyjdziecie. Do wyboru są różne opcje: angielskie, polskie, amerykańskie, francuskie czy indonezyjskie albo weekendowe bufety (ostatnio tematyczne, m.in. węgierskie i włoskie).
Miejscówka dla mieszkańców Mokotowa i okolic. Jest prosto, domowo, świeżo i smacznie. Podają tu jedne z lepszych bajgli i kanapek w stolicy. Jeśli macie ochotę na coś innego, sprawdzą się także owocowe musli albo finezyjnie podane jajka na miękko.
Coś dla miłośników zdrowej żywności oraz kuchni zrównoważonej. Żoliborskie Fawory zaspokoją najbardziej wymagające podniebienia kreatywnymi pomysłami na śniadanie, oryginalnymi kompozycjami i zaskoczą nowymi smakami (np. pasztet z pestek dyni, jajka z orzechami, brownie z awokado).
Zdjęcia: Delikatesy. Esencja, Petit Apetit, Leniviec, Bułkę przez Bibułkę, Fawory
EM