Przewodnik Warszawski: gdzie zjeść najlepszy tort bezowy

6 Komentarzy
Niedziela, 16-06-2013

W letnie, często upalne dni najlepiej smakują desery lekkie, delikatne, ze świeżymi owocami. Na pewno w ich rankingu wysoką pozycję zajmuje tort bezowy. Można go zjeść w wielu kawiarniach i restauracjach. Mało tego, wiele lokali oferuje nawet kilka rodzajów takich tortów, bo świetnie komponują się one z różnymi owocami. Teraz są to truskawki, za chwilę pojawią się jagody i maliny. Klasyka wśród letnich tortów bezowych to beza Pavlovej.

Ten deser powstał na cześć rosyjskiej balleriny, Anny Pavlovej. Pewnie dlatego jego bazą została krucha beza, która może przypominać spódnicę baletnicy. Na jej wierzch wykłada się bitą śmietanę i świeże owoce. W Australii, gdzie powstał deser była to mieszanka owoców – truskawek, brzoskwiń, kiwi, bananów, malin.

Nigella Lawson proponuję bezę Pavlovej z liczi i marakują oraz sosem malinowym. Jednak chyba najpopularniejsza stała się jej  wersja z jednym rodzajem owoców, np. z truskawkami. Trzeba przyznać, że to bardzo udany smakowo duet. Nam udało się spróbować fantastycznej bezy z truskawkami w Warszawie. Gdzie? Zapraszamy do naszego, tym razem bardzo słodkiego Przewodnika Warszawskiego.

By the Way Bottega kulinarna

 By the Way Bottega kulinarna

By the Way Bottega kulinarna. Tutaj karta deserów jest krótka, tylko trzy pozycje. Od zawsze jedną z nich jest tort bezowy. Delikatny, przesiąknięty aromatem pomarańczy. To zasługa skórki pomarańczowej i likieru cointreau w kremie z mascarpone i śmietany.

Nie ma tu świeżych owoców, ale próby wprowadzenia innej niż ta wersji bezy w BTW nie powiodły się. Stali klienci wciąż domagali się bezy pomarańczowej – powiedziała nam Agnieszka Dudzińska, właścicielka restauracji. Sama beza jest cieniutka i krucha, tort nie jest zbyt wysoki. W sam raz na deser po dobrej kolacji.

  • Niedz., 16-06-2013 Gość
    Zabrakło przepysznego tortu bezowego - pomarańczowo migdałowego- z restauracji Różana. Lepszy od żurawinowego ze Smaków Warszawy.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Niedz., 16-06-2013 Gość
    Lukullus! Moi goście byli zachwyceni takim deserem od Lukullusa.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 17-06-2013 gość
    a najlepszy jest torcik bezowo-pomarańczowy z cukierni "Fiora" w Przemyślu !!!!
    Odpowiedz Zgłoś
  • Wt., 18-06-2013 Gość
    Gość (Niedz., 16-06-2013) napisał:

    Lukullus! Moi goście byli zachwyceni takim deserem od Lukullusa.



    O tak! Niedziela bez tortu bezowego z Lukullusa to dla mnie niedziela niezaliczona!
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 19-06-2013 Gość
    Kubek w Kubek Cafe - po prostu idealna! :))
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pt., 21-06-2013 Gość
    Najlepsza moim zdaniem jest (pomijając domową, którą robi się chwilkę) ta w Cafe Próżna w Warszawie. A taka śmieszna rzecz - w Gdańsku w jednej z kawiarnio-restauracji Pavlova jest na angielski przetłumaczona w karcie jako "Pauls Wife" :D
    Odpowiedz Zgłoś