Przewodnik warszawski: steki

5 Komentarzy
Niedziela, 14-04-2013

Słowo stek ma etymologię sięgającą V wieku. W języku Wikingów oznaczał kawał mięsa nadzianego na patyk i smażonego przy ognisku. Stek z polędwicy wołowej popularne są zwłaszcza w Anglii, Francji i Stanach Zjednoczonych. Można wybierać wśród kilkunastu rodzajów, m.in. T-bone (z kością), filet mignon, chateaubriand, tournedo, Prime Rib, Ribey oraz sposobów ich smażenia bądź grillowania (m.in. rare, medium rare, medium well done, well done). Prawdziwe steki pochodzą ze specjalnego mięsa. Zwierzęta muszą być odpowiednio hodowane i karmione.

Ten kto nie jest fanem mięsa, pewnie ich nigdy nie doceni. Jednak znawcy tematu i prawdziwi mięsożercy gotowi będą zapłacić wcale nie małe pieniądze za solidny, dobrze przyrządzony, świeży stek. Liczy się nie tylko sama jakość mięsa, ale przede wszystkim sposób podania. Najczęściej steki zamawiają panowie, bo to podobno prawdziwie męska potrawa, ale dobre mięso na pewno zasmakuje też i paniom.

Oto miejsca w Warszawie, gdzie zjecie dobre steki:

Poprzednie Zdjęcie 1/5 Następne

Merliniego 5

Merliniego 5

Duży wybór steków obejmuje m.in. amerykańskiego black angusa, irlandzkiego bukata, szkockiego angusa z Aberdeen i wołowinę  Wagyu (http://www.luxlux.pl/artykul/przewodnik-konesera-wagyu-22875). Restauracja (http://www.luxlux.pl/artykul/tu-warto-bywac-merliniego-5-23939) do każdej porcji mięsa serwuje oddzielnie dodatki (warzywa, ziemniaki, frytki, sosy). Najdroższy jest rostbef z wagyu "kobe steak" klasa 9 +: za 100 g trzeba zapłacić ok. 120 zł.

www.merliniego5.pl

  • Pn., 15-04-2013 PUPCIO
    Pycha
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 15-04-2013 Gość
    Moje ulubione danie !
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 15-04-2013 Gość
    Zabrakło Bistecci na Wilanowie.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 15-04-2013 szynka
    stek po polsku to siekane mięso... ale polacy sie tak zamerykanizowali że nawet nie wiedza jak stek wyglada i oczekuja krwistego ochlapu jak z kreskowki...
    Odpowiedz Zgłoś
  • Pn., 22-04-2013 Hordi
    Amerykański black angus to jest ta sama rasa co wpomniany szkocki angus z Aberdeen czyli Aberdeen Angus w odmianie Black, bo jest też i odmiana Red. Bydło to jest również hodowane w Polsce i eksportowane na zachód i do krajów arabskich.
    Odpowiedz Zgłoś