Ryby Wedholma, bo takie jest tłumaczenie nazwy restauracji, to jedna z najsławniejszych restauracji specjalizujących się w rybach i owocach morza w całej Skandynawii. Bengt Wedholm był znanym w Szwecji restauratorem. Potrawy w Wedholms Fisk przygotowywane są wyłącznie ze świeżych składników i w zgodzie z sezonową dostępnością produktów.
Można tu się raczyć m.in. zupą z homara, tatarem z łososia z ikrą pstrąga, lekko grilowanym tuńczykiem z japońskim chrzanem wasabi i sosem sojowym, wędzonym łososiem z prawdziwkami w kremowym sosie, solą w parmezanie z krewetkami, łososiem zapiekanym ze szpinakiem w sosie z szampana, przegrzebkami zapiekanymi z porami.
Jak widać, nie jest to miejsce dla osób, które nie przepadają za darami morza - dla nich z całego menu zostałyby tylko sałatki, sery i desery. Z tych ostatnich polecam szczególnie ciepłe jagody polarne z lodami waniliowymi.
Restauracja chlubi się także dużym wyborem specjalnie dobranych win.
Wnętrza urządzono w typowo skandynawskim, minimalistycznym, ale nie chłodnym, stylu.
Cena: przystawki: 140 - 245 SEK (około 70 - 100 zł), główne dania - 265 - 395 SEK (około 110 -165 zł).
Rezerwacja: info@wedholmsfisk.se
http://www.wedholmsfisk.se/index.php
AT