Gwiazdki w słynnym przewodniku Michelina to największe, upragnione wyróżnienie, o jakim marzą szefowie kuchni na całym świecie. Przynoszą sławę, rozgłos, przyciągają gości. Trzy gwiazdki, czyli maksymalna ilość, to w świecie gastronomii odpowiednik Nagrody Nobla. Dla koneserów dobrego jedzenia przewodniki te są niczym Biblia.
W tym roku po raz pierwszy opublikowano przewodnik Michelina po restauracjach w Tokio. 5 recenzentów (czy też, jak określają samych siebie, inspektorów) Michelina w ciągu 18 miesięcy zbadało ponad 1 500 tokijskich restauracji. Przyznano w sumie aż 191 gwiazdek, a 8 restauracji nagrodzono 3 gwiazdkami. Tym samym Tokio pokonało Paryż, który ma w sumie 97 gwiazdek, oraz Nowy Jork z 54 gwiazdkami.
Przewodnik będzie dostępny w dwóch wersjach językowych: japońskiej i angielskiej.
Cena: 10 funtów czyli około 50 zł
Przewodnik będzie można kupić w dobrych księgarniach w Wielkiej Brytanii od 2 stycznia 2008 r.
Więcej informacji tutaj.
AT