Tradycyjne śniadania cz.2

4 Komentarze
20 Zdjęć
Środa, 05-12-2012

W którym kraju podają najlepsze śniadania? To zależy od tego czy rano wolicie na talerzu bombę kaloryczną czy może lekkostrawną, ale za to zdrową przekąskę. Regionalne kuchnie, zwłaszcza te w hotelach i pensjonatach, oferują wprawdzie różnorodne posiłki i nie trzeba wybierać lokalnych specjalności, ale będąc w konkretnym kraju warto poznać także jego smak.

Oto z czego składają się tradycyjne śniadania na różnych kontynentach. Pierwszą część przeczytajcie TUTAJ

Meksyk

Meksykanie lubią dobrze zjeść i to już od samego rana. Tradycyjną pozycją w karcie śniadaniowej jest  huevos motulenos czyli jajka po ranczersku / jajka rolnika. W zależności od regionu istnieją różne wersje tej potrawy. Bazą jednak są jajka sadzone, sos pomidorowy, pszenne tortille, smażona czarna fasola. Wszystko to posypane serem (queso fresco),wędzoną szynką pokrojoną w kostkę lub warzywami.

Jamajka

Rano podadzą Wam tu ackee and saltfish często mylone z jajecznicą. Tak naprawdę to mieszanka owocu ackee, suszonej ryby (np. dorsza), pomidorów, cebuli i bammy (chleba jamajskiego z manioku). Ackee jest owiane wśród turystów złą sławą. Jeśli bowiem zje się niedojrzałą lub niejadalną część owocu można się poważnie zatruć. Dlatego też przygotowanie jamajskiego  śniadania lepiej powierzyć tubylcom.

Hawaje

Loco Moco jest prostym daniem, niewymagającym wielu skomplikowanych składników. Cały sekret przyrządzenia hawajskiego śniadania to gotowany ryż, kawałek wołowiny, jajko i gęsty, brązowy sos. Dodać też można inne produkty, np. ryby, grzyby, boczek, cebulę, różne rodzaje wędlin czy smażonego kurczaka.

Kolumbia

W Kolumbii króluje zupa changua, będąca połączeniem gotowanego w koszulce jajka i mleka. Preferują ją zwłaszcza w Bogocie oraz okolicach. Jajko gotuje się w mlecznym rosole z ziołami (głównie gałązki świeżej kolendry), ziemniakami uprzednio smażonymi na maśle i czosnkiem.

Anglia

Jeśli zamawiasz tradycyjne angielskie śniadanie (Full English Breakfast, Fry Up, Full Monty), upewnij się najpierw, że masz wystarczająco dużo czasu aby je zjeść. I nie myśl nawet o przeliczeniu posiłku na kalorie. Przygotuj się na bombę energetyczną: kaszankę (black pudding), kiełbaski, jajka, fasolkę w sosie pomidorowym, bekon, parówki, kiełbasę białą (white pudding), pomidory, grzyby, tosty...

EM

  • Śr., 05-12-2012 Maja
    Moje wypasione sniadanie - jogurt i płatki to duzy błąd. , ale kiedys będę prawdziwym turystą.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 05-12-2012 Gość
    Loco Moco rulez! Dużo lepiej wygląda na żywo i jest pyszne!!
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 05-12-2012 Gość
    kto to zmieści?
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 06-12-2012 dexter
    Wszamałbym coś takiego... muszę sobie bardziej kreatywna kobietę znaleźć
    Odpowiedz Zgłoś