Tu warto bywać: Gofiarnia

8 Komentarzy
7 Zdjęć
Środa, 28-08-2013

Jaki deser najbardziej kojarzy się z wakacjami nad Bałtykiem? Oczywiście gofry. Można zjeść je także w Warszawie i to na pewno w lepszym wydaniu niż na wybrzeżu. Gdzie? W Gofiarni, to malutki lokal na Mokotowie, który działa dosłownie od kilku tygodni.

Nie znajdziemy tu frużeliny, słodkich sosów, ani kolorowych posypek. Właściciel Gofiarni takim dodatkom mówi zdecydowane nie. Są oczywiście gofry na słodko, ale po prostu z bitą śmietaną i owocami, np. malinami.

Interesujące połączenie to także syrop klonowy, tymianek i masło. Dla miłośników jabłek są gofry z domowym musem z papierówek. Apetyty na śliwki? Gofry z korzennymi powidłami śliwkowymi i prażonymi migdałami.

Jednak to miejsce nie tylko na deser. W Gofiarni zjemy także gofry na słono. Powstają one oczywiście z innego ciasta, z dodatkiem mąki żytniej, są wytrawne. Spróbowałam gofra na sposób włoski z pomidorami, mozzarellą i domowym pesto. To świetny zestaw. Dużym powodzeniem cieszą się także gofry z łososiem, jogurtem, kaparami i koperkiem.

A połączenie bekonu i syropu klonowego? Też ma już swoich fanów. Podobnie jak gofry serwowane na śniadanie z...jajecznicą. Do picia jest tu zawsze duży wybór domowej lemoniady na bazie cytryny, z dodatkiem miodu, imbiru (o lemoniadzie pisaliśmy TUTAJ) oraz kawa.

Gofiarnia to malutki lokal - tylko kilka stolików w środku i na zewnątrz. Czasami trzeba chwilę poczekać, ale warto. Takich gofrów nie zjemy na wakacjach. Gofiarnia czynna jest codziennie od 10 do 20.

Foto: własność Gofiarni

DG

Tu warto bywać: Gofiarnia

Tu warto bywać: Gofiarnia

  • Tu warto bywać: Gofiarnia
  • Tu warto bywać: Gofiarnia
  • Tu warto bywać: Gofiarnia
  • Tu warto bywać: Gofiarnia
  • Tu warto bywać: Gofiarnia
  • Tu warto bywać: Gofiarnia
  • Tu warto bywać: Gofiarnia
  • Śr., 28-08-2013 Mycha
    Byłam, próbowałam gofra z bekonem, syropem klonowym i tymiankiem. Naprawdę super! Niebawem odwiedzę i spróbuję czegoś na słodko.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 28-08-2013 Michał
    A byłeś chociaż w tym tutaj? Jak to nazwałeś pseudo artystycznym miejscu? Widać,że poprostu zazdrość Cię zjada, że Ty nie jesteś kreatywny i nie założyłeś takiego miejsca :)
    Maciek (Śr., 28-08-2013) napisał:

    Denerwują mnie już te "pseudo" artystyczne kawiarnie/restauracyjki/cukierenki, gdzie jacyś młodzi wystylizowani ludzie, podają nam niby super jedzenie, do tego zdrowe i z najlepszych produktów. Potem okazuje się, że tak pięknie nie jest, bo nie mają oni właściwie żadnego przygotowania zawodowego, tylko wpadli na pomysł "genialnego" biznesu, który jest teraz taki modny.

    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 28-08-2013 Maciek
    Michał (Śr., 28-08-2013) napisał:

    A byłeś chociaż w tym tutaj? Jak to nazwałeś pseudo artystycznym miejscu? Widać,że poprostu zazdrość Cię zjada, że Ty nie jesteś kreatywny i nie założyłeś takiego miejsca :)

    Maciek (Śr., 28-08-2013) napisał:

    Denerwują mnie już te "pseudo" artystyczne kawiarnie/restauracyjki/cukierenki, gdzie jacyś młodzi wystylizowani ludzie, podają nam niby super jedzenie, do tego zdrowe i z najlepszych produktów. Potem okazuje się, że tak pięknie nie jest, bo nie mają oni właściwie żadnego przygotowania zawodowego, tylko wpadli na pomysł "genialnego" biznesu, który jest teraz taki modny.



    A Ty byłeś? Dobre gofry mają?
    Oby ich kreatywność nie skończyła się kredytem w banku i późniejszą egzekucją niezapłaconych świadczeń. Choć raczej na taką "kreatywność" nie dają kredytów w banku...
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 28-08-2013 Ilona
    Ja byłam - są zajebiste!
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 28-08-2013 Michał
    A tutaj Cię zaskoczę BYŁEM, a Ty byłeś? mają bardzo dobre gofry. Byłem więc się wypowiadam.
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 28-08-2013 madzik
    Nie byłam, ale dla mnie jak gofry to tylko na słodko.... Gofra z bekonem bym nie tknęła....
    P.S. 13-14 zł za gofra to rozbój...
    Odpowiedz Zgłoś
  • Śr., 28-08-2013 Omega9922
    To czy beda mieli dlug w banku czy nie to akurat nie jest nasze zmartwienie. Ja osobiscie zycze powodzenia, bo po co byc stereotypowo zawistnym juz na starcie ??
    Odpowiedz Zgłoś
  • Czw., 29-08-2013 Gość
    Chwilami mam wrażenie, że wszystkie nowe knajpy w Warszawie wychodzą spod ręki jednej pracowni architektonicznej. Są niemal identyczne.
    Odpowiedz Zgłoś